У ЕУ шаљу 6.000 радника

Маријана Миљић
У ЕУ шаљу 6.000 радника

Бањалука - БиХ наставља да шаље раднике на инострано тржиште, а већ је скројила план одласка радне снаге за ову годину према којем планира да послодавце у Словенији и Њемачкој ојача са скоро 6.000 радника.

Савјет министара БиХ недавно је усвојио план рада Агенције за рад и запошљавање у којем је наведено да ће бити настављен тренд одласка домаће радне снаге.

Према том документу, Агенција очекује да основу споразума између БиХ и Словеније у тој земљи само у овој години буде запослено додатних 4.800 радника.

- Предвиђено је и запошљавање најмање 900 грађана у Њемачкој на основу уредбе те земље о либерализацији тржишта радне снаге за земље западног Балкана за период од 2016. до 2020. године  - наведено је у плану Агенције за рад и запошљавање БиХ.

БиХ има и потписане споразуме о запошљавању са Србијом, али и са Катаром, који је ступио на снагу половином 2016. године, тако да одређени број радне снаге планира да пошаље и у те земље.

Агенција за рад и запошљавање БиХ у овој години планира да учествује у преговорима за закључење споразума између Савјета министара БиХ и Црне Горе о узајамној заштити радника на тржишту ових земаља.

- Пратићемо и активности на иницираним споразумима о запошљавању са Русијом, Турском и Македонијом. Поред тога, у плану је и истраживање о броју држављана БиХ у земљама региона и Европске уније који не остварују социјалну сигурност по основу запослења и иницирање споразума са тим земљама - навели су у Агенцији.

Економисти истичу да је само у 2017. години са домаћег тржишта отишло више хиљада радника, те да је евидентно да ће тај тренд бити настављен и у овој години.

- Главни разлог за то је лоша пословна и све гора политичка клима. Грађани не виде да ће нешто бити боље код нас, због чега настављају да пакују кофере и одлазе. Поред тога, већ десет година нису промијењене плате и људи губе сваку наду да ће на домаћем тржишту бити нешто боље и траже излаз из БиХ - казао је економски аналитичар Зоран Павловић и додао да ће можда чак ове године бити забиљежен и масовнији одлазак радне снаге из БиХ јер ће политичке тензије бити веће због избора који слиједе у октобру.

Словачка и Чешка

Све чешће радници из БиХ одлазе у Чешку и Словачку, гдје раде и за плату од 500 евра.

- Грађани траже боље услове, због чега одлазе и у те земље, јер на домаћем тржишту има много незапослених, док поједини раде и за плату од 300 марака - казао је Зоран Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана