У БиХ откривена велика налазишта злата и сребра

radiosarajevo.ba
У БиХ откривена велика налазишта злата и сребра

Вареш - Аустралијску берзу “затресао” је, претходних седмица, раст компаније “Adriatic Metals” након што је из ове компаније објављено да су открили издашна нова налазишта злата, сребра и базних метала у Средњој Босни, тачније у Варешу.

Како су објавили аустралијски медији, вриједност акција ове компаније удвостручила се након објаве открића из Вареша, док “The West Australian” лист преноси како ће ова спектакуларна вијест на многобројне начине утицати на економију БиХ.

Иначе, компанија “Adriatic Metals” посједује концесију за истраживање и експлоатацију минерала и руда на појединим локацијама општине Вареш, чија је вриједност сада повећана за неколико пута након спектакуларног открића.

О вриједности овог открића најбоље говори податак о расту акција “Adriatic Metals” на ASX берзи и то само након што је објављено да су са дубине од више десетака метара из пробних бушотина извађени узорци руде коју је ова компанија описала као “коктел висококвалитетних минерала”. 

Тачније, на локалитету Рупице узорци су показали да једна тона ископаног материјала садржи 4,6 грама злата, пола киле сребра, 7,7 одсто олова, 10,8 одсто цинка, 46 одсто барита, те 0,9 одсто бакра.

То, у практичном смислу, значи да је “Adriatic Metals” управо пронашла огромно богатство и то врло близу површине земље у готово пропалом бх. градићу.

“У истраживање минерала у Босни и Херцеговини инвестирано је јако мало новца послије завршетка рата у раним '90-им годинама и потписивања Дејтонског споразума. Ипак, сада би могао бити направљен велики преокрет на овом пољу истраживања, посебно уз побољшане законске основе у 2018. години, због приближавања ове земље Европској унији”, истакнуто је у извјештају аустралијске ASX берзе.

С могућим успјехом слаже се и предсједник компаније “Adriatic Metals” Џереин Харис, који тврди да је ово откриће увелико помогло у економском развоју компаније.

“Резултати су узбудљиви на више различитих начина. Као прво, открили смо да минерализовани слој вјероватно сеже дубље него што смо мислили, а као друго квалитет руде се показао као изванредна гледајући састав базних и племенитих метала”, рекао је предсједник компаније “Adriatic Metals”.

Ова компанија, иначе, са пословима копања у Варешу започела је у мају 2018. године, а досадашњи резултати показали су како би итекако исплативо било отварање новог рудника у Варешу за једну или све пронађене руде, што би итекако утицало и на економију БиХ.

Наводно, управо због овог открића аустралијска компанија требала би у истраживање уложити 10 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана