Турци нови власници “Шећеране”

Вељко Зељковић
Турци нови власници “Шећеране”

Бијељина - Скупштина повјерилаца Фабрике шећера из Бијељине већином гласова одлучила је на јуче одржаној сједници да имовину предузећа у стечају прода турској компанији “Солтист” за 5,1 милион евра.

Према ријечима стечајног управника Небојше Матића, ова понуда је условно прихваћена, јер купци из Турске нису до јучерашњег дана уплатили депозит од 50.000 КМ, што је био један од услова.

- Не треба се прерано радовати, јер чекамо да дође до реализације те куповине. Они нису доставили банкарску гаранцију, а ни уплатили депозит. Ово је тек почетак приче о продаји и детаље ћемо знати у наредних неколико дана, када буде припреман предуговор о продаји имовине предузећа - поручио је Матић.

Он је објаснио како у достављеној понуди није наведено да ће турска компанија наставити процес производње, већ да ће се о томе изјаснити о року од годину, када процијене да ли је фабрика спремна да настави са радом.

Матић је додао и да ће, када дође до потписивања уговора о продаји, морати чекати најмање годину да наплате десет милиона марака јер су представници компаније “Солтист” у својој понуди навели да ће тек у року од 11 мјесеци исплатити поменути износ.

Као трећи стечајни управник у овом дугогодишњем процесу Матић оцјењује да више нема разлога за “отезање”.

- Мислим да смо на добром путу да ријешимо овај проблем - истакао је он.

Фаик Мухић, који је заступао дио повјерилаца који потражују око осам милиона марака, каже да ће од купца бити тражене све врсте обезбјеђења прије него што му имовина буде продата.

- Призната потраживања су око 16,2 милиона, а турски купац нуди око 10 милиона марака за имовину “Шећеране”. Повјериоци би могли бити намирени са 55 до 60 одсто потраживања. Неки више, а неки мање. Имајући у виду слабу заинтересованост купаца за имовину овог предузећа, ово је најбоља понуда. Боља није постојала - нагласио је Мухић додајући да, што се тиче наставка производње у овом бијељинском предузећу, сада је неизвјесно шта ће се даље дешавати.

За продају овог некадашњег привредног гиганта у стечају гласали су представници Пореске управе Српске, пуномоћник више фирми и радника адвокат Фаик Мухић, представник зрењанинске фирме “Меринг” и заступник фирме “Енергосистем” из Брчког. Уздржани су били правни заступници “Електропривреде РС” и Фонда запошљавања РС.

Сједница Скупштине повјерилаца “Шећеране” у стечају одржана је у Окружном привредном суду у Бијељини.

Повјериоци желе да буду намирени, а за покретање производње у “Шећерани” након 26 година застоја требало би да буде инвестирано између 40 и 50 милиона КМ.

Ниједан глас за Вајкића

Понуда Горана Вајкића из Бањалуке, који је нудио 6,9 милиона марака за имовину “Шећеране”, није добила ниједан глас повјерилаца. Представници вијетнамске компаније “Сисиван” до предвиђеног рока нису се изјаснили да ли остају при својој ранијој понуди за куповину бијељинске “Шећеране”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана