Турци ипак желе “Шећерану”?

Вељко Зељковић
Турци ипак желе “Шећерану”?

Бијељина - Након што је одбачена понуда фирме “Солтист” јер није на вријеме уплатила обавезни депозит од 50.000 евра, ова турска компанија вратила се у игру и поново је један од потенцијалних купаца Фабрике шећера у Бијељини.

Потврдио је ово за “Глас Српске” предсједник Скупштине повјерилаца овог некада стратешког предузећа адвокат Фаик Мухић.

Он је навео да су у току нови преговори са представницима ове турске компаније у вези са начином реализације раније донесене одлуке о продаји “Шећеране” за 5,1 милион евра. 

Да су се Турци предомислили и траже нови састанак потврдио је и стечајни управник бијељинске “Шећеране” Небојша Матић.

Према његовим ријечима, коначна одлука о судбини “Шећеране” биће донесена 31. јануара за када је у Окружном привредном суду у Бијељини стечајни судија заказао нову Скупштину повјерилаца.

- Све у је у рукама повјерилаца. Ранија понуда ове турске компаније није више активна. Она је одбачена јер представници ове фирме нису у предвиђеном року уплатили обавезни депозит, а ни доставили документацију о банкарској гаранцији. Они су се у међувремену поново појавили и траже нови састанак, али нисам сигуран колико су они озбиљни. Да ли ће Скупштина повјерилаца поново разматрати њихову понуду, које ће одлуке донијети, тешко је рећи, видјећемо - истакао је Матић.

Скупштина повјерилаца прихватила је крајем прошле године понуду компаније “Солтист” за куповину бијељинске компаније. Турци су тада за ову шећерану понудили 5,1 милина евра, три милиона више него њихов противник Горан Вајкић из Бањалуке. Иако је тада за озбиљног купца важила и вијетнамска компанија “Сисиван”, она до предвиђеног рока није послала своју понуду.  

Након прихватања понуде турска компанија била је обавезна да уплати депозит и обезбиједи банкарску гаранцију. Међутим, она то није урадила у предвиђеном року и стечајни управник је одлучио да њихову понуду прогласи невладином.

- Представници “Солиста” се нису огласили нити икога контактирали, иако је на њихову адресу послато неколико званичних дописа.  Због тога је на ову причу стављена тачка - објаснио је тада Матић разлоге своје одлуке.

Враћена имовина у Црној Гори

Небојша Матић је истакао да је Република Српска поново у посједу 26 станова на Црногорском приморју, који су прије посљедњег рата били у власништву бијељинске фабрике шећера. Истакао је да ће Влада и Инвестиционо-развојна банка одлучити шта ће бити са том имовином јер она није била предмет приватизације. Према првим процјенама ријеч је о имовини вриједној око четири милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана