Svjetske kompanije otimaju se za prese iz Doboja

Veljko Zeljković

Doboj - U halama “Ferarija”, “Lamborginija” i “Krajslera” i mnogim drugim svjetskim kompanijama nalaze se mašine proizvedene u radionici dobojskog inovatora Zvjezdana Višta.

Njegov izum vakuum presa, koja je prvobitno bila zamišljena da se upotrebljava samo u drvnoj industriji, našla je svoju primjenu čak i u zahtjevnoj avio-industriji, a jedna posebno dizajnirana mašina napravljena je i za indijsku Nacionalnu agenciju za istraživanje svemira.

Ovaj posao je dobijen iako su na ovom tenderu učestvovale neke od najpoznatijih svjetskih kompanija koje rade za “Boing” i “Miraž”. 

- Za uspješan biznis, pored dobre ideje, treba vam i kvalitetan proizvod. Naša vakuum presa prepoznata je širom svijeta i našla je svoju primjenu u gotovo svim oblastima - istakao je vlasnik preduzeća “Višt” iz Doboja Zvjezdan Višt.

Reputacija koju je ova firma stekla u posljednjih deset godina, koliko postoji, dovela je do toga i da se pojedine kineske kompanije koje se bave proizvodnjom fasadnih panela zainteresuju za ovu inovaciju.

- Kupili su od nas osam presa, a nedavno smo nekoliko njih isporučili i za jednog od najpoznatijih proizvođača stolica i stolova u Austriji. U pitanju je firma koja se već 300 godina bavi ovim poslom - kaže ovaj uspješni preduzetnik i inovator, dodajući da očekuje da ovih dana bude sklopljen još jedan ugovor o isporuci presa za potrebe jedne njemačke kompanije koja se bavi proizvodnjom brzih vozova.

Uskoro bi jedan broj ovih mašina mogao naći svoj put i za Australiju, jedini kontinent na kojem još nema njegovih vakuum presa.

Priča o poslovnom uspjehu ovog inovatora počela je u maloj stolarskoj radionici sa četiri radnika. Prvu mašinu napravio je još 2005. za svoje potrebe, ali je tek dvije godine kasnije javnosti predstavio svoju tehnološku inovaciju, za koju se pokazalo da se može upotrebljavati i u auto i avio-industriji. Nakon toga odlučio je da zaštiti i patentira svoj proizvod.

  • U početku sam ove prese prodavao samo na prostorima bivše Jugoslavije, ali od 2010. godine se sve to promijenilo. Za moj izum zainteresovale su se mnoge svjetske kompanije. Nije mi trebao marketing, jer je kvalitet i imidž koji smo stekli najbolja preporuka - naglasio je Višt.

Tržišta

Rusija, Velika Britanija, Irska, Švedska, Holandija, Italija, Litvanija, Singapur, Tajvan, SAD, Kanada, Peru, Kina i Južna Afrika, samo su neke od zemalja u koje je ovo dobojsko preduzeće uspjelo prodati svoju inovativnu vakum presu. Kako ističe Zvjezdan Višt, njegovi radnici, njih 26 koliko trenutno zapošljava, godišnje naprave oko 70 vakuum presa i svaka je na neki način drugačija, u zavisnosti od želja i zahtjeva kupca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana