Свјетске компаније отимају се за пресе из Добоја

Вељко Зељковић

Добој - У халама “Ферарија”, “Ламборгинија” и “Крајслера” и многим другим свјетским компанијама налазе се машине произведене у радионици добојског иноватора Звјездана Вишта.

Његов изум вакуум преса, која је првобитно била замишљена да се употребљава само у дрвној индустрији, нашла је своју примјену чак и у захтјевној авио-индустрији, а једна посебно дизајнирана машина направљена је и за индијску Националну агенцију за истраживање свемира.

Овај посао је добијен иако су на овом тендеру учествовале неке од најпознатијих свјетских компанија које раде за “Боинг” и “Мираж”. 

- За успјешан бизнис, поред добре идеје, треба вам и квалитетан производ. Наша вакуум преса препозната је широм свијета и нашла је своју примјену у готово свим областима - истакао је власник предузећа “Вишт” из Добоја Звјездан Вишт.

Репутација коју је ова фирма стекла у посљедњих десет година, колико постоји, довела је до тога и да се поједине кинеске компаније које се баве производњом фасадних панела заинтересују за ову иновацију.

- Купили су од нас осам преса, а недавно смо неколико њих испоручили и за једног од најпознатијих произвођача столица и столова у Аустрији. У питању је фирма која се већ 300 година бави овим послом - каже овај успјешни предузетник и иноватор, додајући да очекује да ових дана буде склопљен још један уговор о испоруци преса за потребе једне њемачке компаније која се бави производњом брзих возова.

Ускоро би један број ових машина могао наћи свој пут и за Аустралију, једини континент на којем још нема његових вакуум преса.

Прича о пословном успјеху овог иноватора почела је у малој столарској радионици са четири радника. Прву машину направио је још 2005. за своје потребе, али је тек двије године касније јавности представио своју технолошку иновацију, за коју се показало да се може употребљавати и у ауто и авио-индустрији. Након тога одлучио је да заштити и патентира свој производ.

  • У почетку сам ове пресе продавао само на просторима бивше Југославије, али од 2010. године се све то промијенило. За мој изум заинтересовале су се многе свјетске компаније. Није ми требао маркетинг, јер је квалитет и имиџ који смо стекли најбоља препорука - нагласио је Вишт.

Тржишта

Русија, Велика Британија, Ирска, Шведска, Холандија, Италија, Литванија, Сингапур, Тајван, САД, Канада, Перу, Кина и Јужна Африка, само су неке од земаља у које је ово добојско предузеће успјело продати своју иновативну вакум пресу. Како истиче Звјездан Вишт, његови радници, њих 26 колико тренутно запошљава, годишње направе око 70 вакуум преса и свака је на неки начин другачија, у зависности од жеља и захтјева купца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана