Svaki račun jača ekonomiju Srpske

Marijana Miljić
Svaki račun jača ekonomiju Srpske

Banjaluka - Poreska uprava RS ponovo provodi kampanju "Korak preduzmi, račun uzmi", koja ima cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa jer na taj način daju doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećavaju ekonomske snage Srpske.

Poreska uprava RS saopštila je da će, pored preventivnog djelovanja kroz medijsku kampanju, pojačati i rad inspektora na terenu.

- Preduzećemo sve mjere da, prvo preventivno, a zatim i kontrolama, poboljšamo disciplinu obveznika kada je u pitanju izdavanje ili uzimanje fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge. Neuzimajući račune građani nesvjesno daju svoj doprinos u utaji poreza i povećanju obima sive ekonomije -  rekli su u Poreskoj upravi.

Inspektori će svakodnevno, i to u dvije smjene, narednih dana kontrolisati evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa.

- Važno je promijeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest građana i ukazati na značaj uzimanja fiskalnog računa. Bez tog računa kupac ne može da reklamira robu niti da dobije povrat novca. Fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet, čime se finansiraju zdravstvo, prosvjeta, kultura - naglasili su u Poreskoj upravi.

Od početka godine do 5. aprila inspektori su obavili 986 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, a u 427 slučajeva utvrdili su nepravilnosti, nakon kojih su izdali 465 prekršajnih naloga, na iznos kazni od 340.600 maraka. Pored toga, inspektori su čak za 150 poreskih obveznika zabranili obavljanje djelatnosti na 15 dana.

Neizdavanje fiskalnih računa poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno jer ne prikazuju prihode i na taj način na kraju oštećuju budžet RS za porez koji treba da plate.

- Kontrolama sprečavamo poreske obveznike da rade nelegalno, odnosno da utaje porez i da budu nelojalna konkurencija onim obveznicima koji izdaju račune prilikom prodaje robe ili usluga - rekli su u Poreskoj upravi.

Borba protiv sive ekonomije

U Poreskoj upravi RS naglasili su da se borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama, već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice. Jedna od tih aktivnosti svakako je i  uzimanje fiskalnog računa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana