Странци инвестирали 668,6 милиона марака

Срна
Странци инвестирали 668,6 милиона марака

Сарајево - Директна страна улагања у девет мјесеци прошле године износила су 668,6 милиона КМ, што је више за 0,1 одсто него у истом периоду 2017. године, прелиминарни су подаци Централне банке БиХ.

Највећи износи инвестиција у прошлој години долазе из Швајцарске, Аустрије, Турске, Велике Британије, Уједињених Арапских Емирата, Кувајта и Руске Федерације, саопштено је из Агенције за унапређење страних инвестиција (ФИПА) БиХ. Директор ФИПА Гордан Милинић оцијенио је да је ово изузетно добар резултат, с обзиром на изборну годину и нестабилну политичку ситуацију у БиХ.

- Овај резултат потврђује да је БиХ привлачна за стране инвеститоре, без обзира на све проблеме. Потребно је још мало напора свих институција, почев од општинског, преко кантоналног и ентитетског нивоа, па до оних на нивоу БиХ, да стране инвестиције достигну жељени ниво и буду замајац економског раста у земљи - истакао је Милинић.

У саопштењу је наглашено да је са овим деветомјесечним износом из прошле године, укупан износ досадашњих страних инвестиција у БиХ већи од 14 милијарди КМ, те је у оквиру групе земаља југоисточне Европе, БиХ према укупно регистрованом стању директних страних инвестиција рангирана на друго мјесто, док прво заузима Србија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана