Стоп извозу трупаца, владе уводе таксе

nezavisne.com
Стоп извозу трупаца, владе уводе таксе

Сарајево, Бањалука - Уколико пред Савјетом министара БиХ прође заједничка иницијатива ентитетских влада коју су договорили и предложили привредници, на двије године биће забрањен извоз шумских дрвних сортимената, а биће уведена и такса на извоз грађе.

Према тој иницијативи, такса на извоз храстове грађе била би 120 КМ по кубику, на букову грађу 60 КМ по кубику, док би на огревно дрво износила 18 КМ по кубику.

“Није нам циљ да се не извози, већ да се извоз смањи због повећане потрошње на домаћем тржишту. Неколико јединица локалне самоуправе уводи системе гријања на дрвну биомасу, расте производња хемијске прераде дрвета, као што је дестилација, “РС силикон”, произвођачи пелета. Дефинитивно се повећава број потрошача и зато је потребно смањити извоз”, рекао је за “Независне” Лазо Шиник, секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори Републике Српске.

Иначе, прича о забрани извоза шумских дрвних сортимената покренута је крајем прошле године, а након тога ентитетске привредне коморе и министарства пољопривреде одржали су заједнички састанак и предложили, поред забране, и увођење такси. На тим састанцима, представници ФБиХ тражили су да те таксе буду па скоро и дупло веће него што ће бити предложене, међутим на то нису хтјели пристати привредници из РС.

“Усагласили смо приједлоге и сада смо у фази да тај приједлог разматрају оба ентитета, односно владе и ако буде усвојен на нивоу влада, то ће бити послато према Савјету министара као заједничка иницијатива”, рекао је Горан Зубић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС. Каже да је ово министарство припремило материјал и прослиједило га надлежним министарствима на мишљење како би се могао наћи пред Владом РС.

“Очекујемо да ће то бити у наредних 15 дана пред Владом, која ће на крају дати своје мишљење”, рекао је Зубић за “Независне”.

Када је у питању ФБиХ, Фадил Новалић, федерални премијер, рекао је да сви дрвопрерађивачи у БиХ траже забрану извоза сировина те да се ради о веома битном питању, јер дрвна индустрија у оба ентитета биљежи велики раст и да је крајњи циљ забране да се њима осигура сировина.

“Мјере су договорене. Већ данас ће се на сједници Владе ФБиХ наћи закључак договорен међу ентитетским владама, у којем предлажемо забрану извоза, али и таксе на извоз резане грађе. Након што исти закључак усвоји Влада РС, ми ћемо ту нашу заједничку иницијативу упутити Вијећу министара, које има одлучујућу ријеч. Лично мислим да ће све процедуре бити завршене у наредних неколико седмица те да ће забрана заживјети врло брзо”, рекао је Новалић за “Независне”.

Привредници објашњавају да ће увођењем такси и смањењем извоза сасвим сигурно доћи до већег степена обраде дрвета на домаћем тржишту, а самим тим и повећања вриједности производа.

“Ако смањимо извоз резане грађе, повећала би се могућност већег степена обраде и то нам је био једини циљ”, рекао је Шиник додајући да забрана извоза на двије године и увођење такси није дугорочна мјера.

Према приједлогу домаћих привредника, средства која би се наплатила од такси ишла би на посебан рачун и користила би се искључиво за заштиту шума и унапређење управљања шумом. Прошле године и у ФБиХ и у РС биле су на снази забране промета трупаца, које нису спријечиле несташицу сировине на тржишту. То је био и основни разлог због којег су владе ФБиХ и РС на заједничкој сједници закључиле да усагласе заједничку иницијативу о забрани извоза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана