Штедња премашила шест милијарди КМ

Милијана Латиновић
Штедња премашила шест милијарди КМ

Бањалука - Штедња у Републици Српској расте упркос паду каматних стопа, па су тако на крају прошле године депозити у банкама износили више од шест милијарди марака, што је за око 668 милиона КМ више у односу на крај 2017. године.

Према подацима Агенције за банкарство РС, лани је забиљежен раст депозита банкарског сектора од 12 одсто. Додају да су укупни расходи износили 369,3 милиона марка, и приближно су на истом нивоу као годину раније.

- Према структури укупних расхода банкарског сектора Републике Српске, расходи по каматама и слични расходи износе 66,6 милиона КМ или 18 одсто укупних расхода и биљеже пад по стопи од 16 одсто у односу на 2017. годину када су износили 79,4 милиона КМ - навели су у Агенцији за банкарство РС. Појашњавају да је пад ових расхода резултат смањења каматних стопа на депозите.

У Агенцији за банкарство истичу да је просјечна пондерисана ефективна каматна стопа на укупне депозите банака Републике Српске у периоду од јануара до децембра 2018. године износила 0,63 одсто и мања је за 0,26 процената у односу на 2017. годину што је, наводе, резултат смањења пондерисане ефективне каматне стопе на краткорочне и дугорочне депозите.

- Просјечна пондерисана ефективна каматна стопа на дугорочне депозите износила је 1,6 одсто - истакли су у Агенцији за банкарство.

Члан Удружења економиста РС SWOT Александар Љубоја рекао је за “Глас Српске” да су депозити грађана који у статистици имају много већи раст него депозити правних лица, израз несигурности и страха од будућности.

- Са друге стране имамо немогућност додатне зараде улагањем у хартије од вриједности, племените метале или у неке пословне пројекте што је највећи проблем. Велики број малих улога грађана доводи до тога да штедња физичких лица енормно расте, а с друге стране нема привредне активности која би те депозите који се гомилају користила за нове инвестиције - истакао је Љубоја и нагласио да су све то логична кретања.

Истакао је да смо свједоци негативне каматне стопе, те да се ситуација  мијења и да се покушава повећати референтна каматна стопа, што би вјероватно утицало и на повећање камата на депозите.

- Постоји индиција и да ће еурибор да расте, али не видимо из којег разлога јер нема инвестиционих циклуса који ће повлачити нагомилана новчана средства - рекао је Љубоја.

 

 

ИСНОС ДЕПОЗИТА И РАСХОДА У БАНКАМА

6,1 милијарда КМ - укупни депозити

668 милиона КМ - раст депозита

369,3 милиона КМ - расходи

 

КАМАТНЕ СТОПЕ НА ДЕПОЗИТЕ

0,63 одсто - просјечна каматна стопа

0,26 одсто - пад просјечне каматне стопе

1,6 -  одсто камата на дугорочне депозите

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана