Stečaj kraći za 41 mjesec

Milijana Latinović
Stečaj kraći za 41 mjesec

Banjaluka - Zakon o stečaju u Republici Srpskoj od stupanja na snagu do kraja prošle godine doprinio je privrednom rastu i očuvanju radnih mjesta, a trajanje stečajnog postupka smanjeno je sa 54 na 13 mjeseci za preduzeća koja su imala imovinu.

Pomoćnik ministra pravde RS Slobodan Zec rekao je da se Zakonom o stečaju u Srpskoj prvenstveno željela obezbijediti bolja zaštita prava radnika i da se u tome uspjelo.

- Rezultati pokazuju koliko je nova regulativa pomogla u skraćenju stečajnih postupaka - istakao je Zec.

Mogućnost restrukturiranja preduzeća, kao jedna od glavnih promjena u novom zakonu, otvorila je mnogim kompanijama u Republici Srpskoj mogućnost “ozdravljenja” i nastavka rada.

Od marta 2016. godine, kada je usvojen novi zakon, do kraja prošle godine rješena su 144 stečaja, rezultati su “Programa rješavanja pitanja dugova i prestanka poslovanja u BiH” koji sprovodi IFC, dio Grupacije Svjetske banke uz podršku Ambasade Švajcarske u BiH.

Prema ovim podacima, trajanje stečajnog postupka u prosjeku je smanjeno za nevjerovatnih 415 odsto. Podaci pokazuju da je zahvaljujući mogućnosti restrukturiranja kompanija sačuvano gotovo 600 radnih mjesta, a broj riješenih predmeta porastao za 329 odsto.

Stečajni upravnik Milan Latinčić ističe da je najveći doprinos pozitivnim efektima novog zakona zapravo dala praksa, koja je pomogla da se brže rješavaju stečajni postupci.

- Bolja disciplina u sudovima i kod stečajnih upravnika svakako je doprinijela pozitivnim rezultatima. Postupci su dugo trajali i zbog silnih parnica koje smo zatekli kod stečajnih dužnika, pa je proces trajao i po pet godina, bez obzira na zakonske odredbe - rekao je Latinčić.

Stečajni upravnik Mirjana Golić smatra da ovi statistički podaci nisu realni, ističući da stečajni postupci i dalje predugo traju.

- Imamo primjer Banke Srpske, gdje je stečaj otvoren prije nepune dvije godine i gdje parnični sudovi još nisu uzeli u razmatranje pojedine predmete iz stečajnog postupka, a imamo i imovinu i obezbijeđena novčana sredstva, ali je sve blokirano - rekla je Golićeva, koja je i stečajni upravnik Banke Srpske. Ona je dodala da su pojedine stavke u zakonu samo deklarativne i niko ih ne poštuje.

Likvidacija

Slobodan Zec je istakao da se poboljšanje rezultata može očekivati i nakon što bude usvojen zakon o likvidacionom postupku.

Vlada Republike Srpske usvojila je krajem januara Nacrt zakona o likvidacionom postupku te ga uputila u dalju proceduru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana