Стечај “Униса” на разматрању

Милијана Латиновић
Стечај “Униса” на разматрању

Дервента - Окружни привредни суд у Добоју разматра захтјев за покретање стечаја у Фабрици цијеви “Унис” у Дервенти, а огорчени радници некадашњег гиганта поручују да неће одустати од борбе да им буде уплаћен радни стаж и исплаћене зарађене плате.

Агонија у овом предузећу траје годинама, а кап је прелила чашу 11. октобра прошле године када су запослени ступили у генерални штрајк, тражећи од управе предузећа исплату заосталих плата, уплату доприноса и осталих накнада. Иако су из управе некадашњег гиганта стизала увјеравања да ће сви захтјеви радника бити испуњени, на рачуне запослених није легла ниједна марка. Радници су одлучили да уз помоћ адвоката траже стечај предузећа и тако покушају да наплате оно што им оно дугује. У међувремену, у фебруару је захтјев за стечај “Униса” поднијела Нова банка Бањалука, али га је суд вратио на дораду.

Према подацима које је Окружни привредни суд Добој доставио “Гласу Српске”, на његову адресу протеклих дана стигао је допуњен приједлог Нове банке Бањалука.

- Приједлог је размотрен и суд је предузео сљедећу радњу у складу са одредбама Закона о стечају, а након тога ће даље поступати у смислу наведених одредаба - навели су из тог суда.

Адвокат који заступа раднике “Униса” Драган Толимир рекао је за “Глас Српске” да ће сачекати одлуку суда како би предузео наредни корак.

- Уколико стечајни поступак буде покренут, поднијећемо пријаве за наплату радничких потраживања - рекао је Толимир.

Предсједница Синдикалне организације “Униса” Радослава Миланковић каже да су прошле седмице одржали састанак, али да им се нико из управе предузећа није обратио.

- Уколико стечај не буде покренут, свима ће нам бити јасно да не треба ни да се надамо да ће наши проблеми бити ријешени - казала је она.

Већински власник дервентске фабрике Горан Томић тврди да ће предузеће ускоро стати на ноге.

- Производња би требало да почне веома брзо - рекао је Томић и додао да је фирма из Канаде “ускочила” да помогне у вези са покретањем производње.

Међу 160 запослених у “Унису”, који мјесецима траже своја права, је и 12 радника који су одавно требали да добију статус пензионера.

Сировина

Радослава Миланковић истиче да у кругу фабрике већ неко вријеме стоји око 500 тона сировине која је, наводно, стигла из Русије, али да је то кап у мору и није довољно за било какав озбиљан посао.

- То вам је као да имате 50 грама брашна, а треба да направите хљеб тежак килограм - рекла је Миланковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана