Srpska prodaje akcije u 14 preduzeća

Marijana Miljić
Srpska prodaje akcije u 14 preduzeća

Banjaluka - Vlada Srpske planira da u ovoj godini proda svoje udjele u 14 preduzeća, navedeno je u planu privatizacije državnog kapitala koji je sačinila i objavila Investiciono-razvojna banka (IRB) RS.

Kada je riječ o strateškim preduzećima, biće ponuđene akcije koje  RS ima u "Fabrici motora specijalne namjene" iz Istočnog Sarajeva, banjalučkom "Kosmosu" i bijeljinskom "Orlu". Kupcima će biti ponuđen i državni kapital u preduzećima koje je Vlada kupila u stečaju i to u "Drvnoj industriji" Vlasenica, "Novim mermerima" iz Šekovića, "Novim auto-dijelovima" iz Ruda te "Novoj tvornici prečistača" iz Rogatice.

Planom privatizacije obuhvaćen je i Rudnik željezne rude "Ljubija" iz Prijedora, a državni kapital u ovom preduzeću biće ponuđen na berzi organizovanjem posebnih aukcija za paket akcija uz mogućnost postavljanja uslova i kvalifikacionih kriterijuma za učesnike.

Putem redovnog berzanskog poslovanja kupcima će biti ponuđene akcije koje RS ima u banjalučkim preduzećima "Krajinapetrol", "Mikroelektronika", "Glas Srpske" i "Čajavec-mega", prnjavorskom "Mlinpeku" i bijeljinskom  "Razvitku".

Plan privatizacije državnog kapitala iz godine u godinu skoro da se i ne mijenja, jer Vlada Srpske ne uspijeva da proda svoj udio u tim preduzećima. Srpska je i prošle godine nudila na prodaju "Kosmos", a u ovom preduzeću ne otkrivaju dokle su stigli pregovori sa kupcima koji su se ranije spominjali u javnosti.

- Tu smo gdje smo. Kada bude nešto novo, javiću. Nastavljamo pregovore sa potencijalnim kupcima - rekao je direktor "Kosmosa" Dušan Vještica.

Ekonomisti objašnjavaju da je razlog zašto niko ne ne kupuje državna preduzeća loša poslovna klima.

- I političke tenzije sprečavaju investitore da ulažu, dok s druge strane i firme koje se nude na prodaju moraju biti pripremljene za to. U međuvremenu njihova imovina propada i gubi na vrijednosti  - rekao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović i dodao da preduzeća za prodaju treba da pripreme konsultanti i Agencija za mala i srednja kako bi taj potez bio uspješan.

"Novi auto-dijelovi"

Javni poziv za prodaju akcija državnog kapitala u preduzeću za proizvodnju dijelova i pribora za motorna vozila "Novi auto-dijelovi" iz Rudog otvoren je do 11. maja ove godine.

Na prodaju je ponuđeno 2.839.479 akcija iz portfeljja Akcijskog fonda RS, što iznosi 100 odsto osnovnog kapitala u ovom preduzeću. Javni poziv prvo je bio otvoren do 11. aprila, ali je on produžen za mjesec. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana