Српска продаје акције у 14 предузећа

Маријана Миљић
Српска продаје акције у 14 предузећа

Бањалука - Влада Српске планира да у овој години прода своје удјеле у 14 предузећа, наведено је у плану приватизације државног капитала који је сачинила и објавила Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС.

Када је ријеч о стратешким предузећима, биће понуђене акције које  РС има у "Фабрици мотора специјалне намјене" из Источног Сарајева, бањалучком "Космосу" и бијељинском "Орлу". Купцима ће бити понуђен и државни капитал у предузећима које је Влада купила у стечају и то у "Дрвној индустрији" Власеница, "Новим мермерима" из Шековића, "Новим ауто-дијеловима" из Руда те "Новој творници пречистача" из Рогатице.

Планом приватизације обухваћен је и Рудник жељезне руде "Љубија" из Приједора, а државни капитал у овом предузећу биће понуђен на берзи организовањем посебних аукција за пакет акција уз могућност постављања услова и квалификационих критеријума за учеснике.

Путем редовног берзанског пословања купцима ће бити понуђене акције које РС има у бањалучким предузећима "Крајинапетрол", "Микроелектроника", "Глас Српске" и "Чајавец-мега", прњаворском "Млинпеку" и бијељинском  "Развитку".

План приватизације државног капитала из године у годину скоро да се и не мијења, јер Влада Српске не успијева да прода свој удио у тим предузећима. Српска је и прошле године нудила на продају "Космос", а у овом предузећу не откривају докле су стигли преговори са купцима који су се раније спомињали у јавности.

- Ту смо гдје смо. Када буде нешто ново, јавићу. Настављамо преговоре са потенцијалним купцима - рекао је директор "Космоса" Душан Вјештица.

Економисти објашњавају да је разлог зашто нико не не купује државна предузећа лоша пословна клима.

- И политичке тензије спречавају инвеститоре да улажу, док с друге стране и фирме које се нуде на продају морају бити припремљене за то. У међувремену њихова имовина пропада и губи на вриједности  - рекао је економски аналитичар Зоран Павловић и додао да предузећа за продају треба да припреме консултанти и Агенција за мала и средња како би тај потез био успјешан.

"Нови ауто-дијелови"

Јавни позив за продају акција државног капитала у предузећу за производњу дијелова и прибора за моторна возила "Нови ауто-дијелови" из Рудог отворен је до 11. маја ове године.

На продају је понуђено 2.839.479 акција из портфељја Акцијског фонда РС, што износи 100 одсто основног капитала у овом предузећу. Јавни позив прво је био отворен до 11. априла, али је он продужен за мјесец. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана