Srpska firma postaje suvlasnik “Orla”?

Milijana Latinović
Srpska firma postaje suvlasnik “Orla”?

Bijeljina - Vlada Republike Srbije odrediće državnu firmu koja bi trebalo da postane suvlasnik Akcionarskog društva za proizvodnju i remont turbomlaznih motora “Orao” u Bijeljini.

Objelodanjeno je to juče tokom posjete predsjednika RS Milorada Dodika i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina ovom preduzeću. Dodik je najavio namjeru za vlasničku transformaciju ovog preduzeća u čije će vlasništvo sa 50 odsto ući državna firma koju odredi Vlada Srbije.

- Na taj način obezbijedila bi se sigurnost posla i neophodan novi tehnološki korak u kompaniji koja već ima organizovanu proizvodnu disciplinu - rekao je Dodik.

On je zahvalio Vulinu na podršci koju Srbija pruža, ne samo “Orlu”, nego i “Kosmosu” i “Specijalnim motorima” na Palama, ističući da bi bez toga bilo teže očuvati kapacitete u Srpskoj.

- Vjerujem da za “Orao” dolaze svjetliji dani - istakao je Dodik i dodao da Srbija pokazuje uspon u vezi sa modernizacijom vojske, gdje Srpska vidi šansu i želi da bude dio tog uspjeha.

Dodik je naglasio da je “Orao” doprinio privrednom rastu Bijeljine, a da je za Srpsku jedno od najvažnijih tehnološki opremljenih preduzeća ove vrste.

On je zahvalio radnicima koji su nadljudskim naporima očuvali ovu fabriku, tehnologiju i znanje i dodao da bi kompanija bila mnogo zdravija i moćnija da je svojevremeno nije zaustavio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun plasiranjem lažnih priča.

Dodik je najavio da će Vlada naredne sedmice doznačiti “Orlu” sredstva za isplatu jedne plate, nakon što su radnici kompanije ranije odlučili da sačekaju platu da bi se mogla kupiti neophodna oprema za proizvodnju.

Vulin je istakao da je ova kompanija jedna od strateški važnih za razvoj vazduhoplovstva u Srbiji.

- Zbog toga smo ove godine u poslove sa “Orlom” uložili više od tri miliona evra i mogu da računaju u narednih pet godina da obim saradnje neće padati ispod toga - rekao je Vulin i dodao da bijeljinski “Orao”, kao i Fabrika motora specijalne namjene na Palama i banjalučki “Kosmos” mogu da računaju na punu podršku Ministarstva odbrane Srbije.

Direktor “Orla” Milan Prica zahvalio je Vulinu i Dodiku na podršci.

- Da nije bilo srpskog vazduhoplovstva, mi ne bismo opstali, a danas smo ušli u fazu da radimo za tržište Indije, Engleske, Italije, za cijeli svijet, a najveći korisnik naših usluga i dalje je Srbija - rekao je Prica.

Spomen-soba

Milorad Dodik i Aleksandar Vulin obišli su juče i spomen-sobu za radnike “Orla” poginule u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Spomen-soba u krugu fabrike čuva sjećanje na 23 poginula i 75 ranjenih boraca Vojske RS koji su bili zaposleni u ovom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana