Србија шири крила Орлу

Љиљана Алексић
Србија шири крила Орлу

Бијељина - Министарство одбране Србије намјерава да прошири сарадњу са бијељинским предузећем "Орао", који је најбољи у намјенској индустрији РС.

Делегација из Србије посјетила је јуче "Орао" како би размотрила могућности за потписивање нових уговора, а састанку је присуствовао и министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић. Састанак у "Орлу" дио је посјете српске делегације предузећима намјенске индустрије РС, чији је циљ проширење сарадње. Делегација предвођена министром одбране Србије Александром Вулином посјетиће данас предузеће "Космос" из Бањалуке, а сутра Фабрику мотора специјалне намјене на Палама.

- Постоји могућност за унапређење сарадње РС и Србије у овој области, али све треба детаљно сагледати како би на што квалитетнији начин били искоришћени капацитети намјенске индустрије. Желимо сарадњу на новим пројектима и њено проширење у оквиру постојећих пројеката који низ година заједно реализујемо - рекао је Ђокић.

За "Орао" је сарадња са Србијом од вишеструког значаја како би унаприједио пословање.

- Нама је неопходна сарадња са онима са којима смо сарађивали и у вријеме бивше Југославије, јер је наша дјелатност веома специфична. "Орао" се једини на овим просторима бави намјенском индустријом.      Ми смо опстали на тржишту захваљујући томе, али сада морамо сарађивати са онима који су јаки - рекао је директор "Орла" Милан Прица.

Помоћник министра одбране Србије Ненад Милорадовић рекао је да је веома важно да постоји предузеће попут "Орла".

- "Орао" је једна од најбољих фабрика машинске индустрије на Балкану и у њој постоје технологије које не постоје у ширем подручју југоисточне Европе. Зато је од стратешког значаја за Министарство одбране и за одбрамбену индустрију Србије. Министарство одбране има већ доста посла са "Орлом" и очекујемо повећање његовог обима - рекао је Милорадовић и додао да разматрају и још неке могућности за унапређење способности "Орла" и у технолошком и у пословном смислу.

Образовање кадра

Милан Прица се осврнуо и на проблем образовања кадра с обзиром на специфичност дјелатности.

- Ваздухопловни смјер постоји само у Београду, а ово предузеће не може радити од 1992. године без подршке таквих институција. Ово је један од начина да се то ојача и да се уђе у инвестиције за нове програме без којих "Орао" нема будућности - рекао је Прица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана