Srbija ima 19,4, BiH tri tone zlata, a Hrvatska ništa

Agencija
Srbija ima 19,4, BiH tri tone zlata, a Hrvatska ništa

Prema posljednjem popisu Svketskog vijeća za zlato, najveće rezerve zlata i dalje ima SAD.

Amerikanci su vlasnici 8.133,5 tona i uvjerljivo su na prvom mjestu ispred Njemačke (3.373,6), Italije (2.451,8), Francuske (2.436) i Rusije (1.857,7)

Hrvatski Tportal piše da u hrvatskom susjedstvu, najviše zlata ima Srbija, 19,4 tona. Slijedi Makedonija sa 6,9 tona, Slovenija s 3,2 tone i Bosna i Hercegovina s tri tone.

Hrvatska je, uz Norvešku, jedina zemlja u Evropi koja nema sopstvene zlatne rezerve.

Nema ih od 2001. godine, kad je Hrvatska narodna banka (HNB), za vrijeme mandata Željka Rohatinskog, prodala sve svoje zlatne rezerve.

Nakon sporazuma o podjeli dijela imovine bivše Jugoslavije, koja se nalazila u Banci za međunarodna poravnanja u Baselu (BIS) 2001. godine, Hrvatska je postala vlasnica 13,12 tona zlata koje je tada vrijedelo oko 115 miliona dolara. HNB je zlato prvo pretvorio u kratkoročne depozite, odnosno sačuvao ga u komercijalnim bankama po određenoj vrijednosti na koju se po isteku depozita isplati kamata.

Cijnea zlata je tada bila nestabilna, a depoziti s fiksnom kamatom i zarada se može predvideti.

Drugi razlog je to što portfelj HNB-a nije zaštićen od pada cijene zlata, a treći što eventualna dobit od rasta cijena zlata ide direktno u kapital HNB-a i nije uplativa u državni budžet, što nije slučaj sa zaradom od kamata na depozite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana