Србија има 19,4, БиХ три тоне злата, а Хрватска ништа

Агенција
Србија има 19,4, БиХ три тоне злата, а Хрватска ништа

Према посљедњем попису Свкетског вијећа за злато, највеће резерве злата и даље има САД.

Американци су власници 8.133,5 тона и увјерљиво су на првом мјесту испред Њемачке (3.373,6), Италије (2.451,8), Француске (2.436) и Русије (1.857,7)

Хрватски Тпортал пише да у хрватском сусједству, највише злата има Србија, 19,4 тона. Слиједи Македонија са 6,9 тона, Словенија с 3,2 тоне и Босна и Херцеговина с три тоне.

Хрватска је, уз Норвешку, једина земља у Европи која нема сопствене златне резерве.

Нема их од 2001. године, кад је Хрватска народна банка (ХНБ), за вријеме мандата Жељка Рохатинског, продала све своје златне резерве.

Након споразума о подјели дијела имовине бивше Југославије, која се налазила у Банци за међународна поравнања у Баселу (БИС) 2001. године, Хрватска је постала власница 13,12 тона злата које је тада вриједело око 115 милиона долара. ХНБ је злато прво претворио у краткорочне депозите, односно сачувао га у комерцијалним банкама по одређеној вриједности на коју се по истеку депозита исплати камата.

Цијнеа злата је тада била нестабилна, а депозити с фиксном каматом и зарада се може предвидети.

Други разлог је то што портфељ ХНБ-а није заштићен од пада цијене злата, а трећи што евентуална добит од раста цијена злата иде директно у капитал ХНБ-а и није уплатива у државни буџет, што није случај са зарадом од камата на депозите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана