Snijeg zaustavio isporuku trupaca

Marijana Miljić
Snijeg zaustavio isporuku trupaca

Banjaluka - Isporuku trupaca drvoprerađivačima u istočnom dijelu Srpske otežavaju vremenski uslovi, koji ne dozvoljavaju sječu i izvoz drvnih sortimenata.

Sa ovim problemom suočena je i „Nova Romanija“ sa Sokoca čije je pogone zakupila „Hamdo grupa“. U „Hamdo grupi“ ističu da su svjesni da topljenje snijega stvara probleme u sječi i dopremanju sirovine.

- Nadamo se da će nam do kraja godine vremenski uslovi ići naruku, a poslije nekoliko dana situacija se počela normalizovati jer se snijeg topi. Nešto sirovine su nam dostavili kamioni Šumskog gazdinstva „Visočnik“ iz Han Pijeska. Time su konačno poslije tri godine stavljeni i funkciju svi pogoni „Nove Romanije“  - kazao je izvršni direktor za proizvodnju u „Hamdo grupi“ Sokolac Petko Vukojičić.

„Šume RS“ potpisale su prije petnaestak dana ugovor o isporuci trupaca „Hamdo grupi“.

- Predviđeno je da 1.000 metara kubnih drveta isporuči Šumsko gazdinstvo „Visočnik“ iz Han Pijeska, a 350 metara kubnih Šumsko gazdinstvo „Romanija“ sa Sokoca. Međutim, isporuka je zaustavljena zbog nepovoljnih vremenskih uslova, koji onemogućavaju sječu i izvoz drvnih sortimenata -  kazali su u „Šumama RS“.

Drvoprerađivači u istočnom dijelu RS naglašavaju da im vremenski uslovi ni na počeku godine nisu išli naruku i da se slična situacija ponavlja i pred njen kraj.

- Tri dana nismo mogli izaći iz kuće, a da ne govorim o sječi i izvozu sirovine za preradu. Radna sezona u istočnom dijelu je kraća nego u ostalim krajevima Srpske. Zbog toga sirovinu koju imamo treba čuvati za domaće drvoprerađivače, kako bi zadržali život u ovom dijelu RS - kazao je predsjednik Saveza udruženja drvoprerađivača istočne regije Brane Vitomir i dodao da treba biti pažljiv sa isporukom trupaca prema novim industrijama, pa i samim tim „Hamdo grupi“ jer drvnih sortimenata nema dovoljno ni za postojeće drvoprerađivače.

Proizvodni pogone „Nove Romanije“ katarska „Hamdo grupa“ zakupila je na deset godina. Vlada RS ima 71 odsto vlasništva u „Novoj Romaniji“, 18 odsto drže „Šume RS“, a šest odsto fondovi.

Realizovani ugovori

„Šume RS“ su u prvih devet mjeseci ove godine realizovale 87 odsto ugovora sa drvoprerađivača koji se tiču isporuke sirovine.

- Najvećim dijelom preostali ugovori nisu realizovani zbog neredovnih platiša - kazali su u „Šumama RS“ i podsjetili da nema isporuka drvoprerađivačima koji ne plaćaju redovno sirovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana