“Слатексу” опет пала цијена

Маријана Миљић
“Слатексу” опет пала цијена

БАЊАЛУКА - Стечајни управник Геронтолошког центра “Слатекс” из Слатине Влајко Гурешић покушаће да на шестој лицитацији, која је заказана за 21. август, прода имовину овог центра за 2,2 милиона марака, што је за 280.000 КМ мање у односу на претходни покушај продаје.

Пет лицитација за продају имовине “Слатекса” пропало је јер није било купаца. Имовина овог центра процијењена је на 7,76 милиона КМ и једино је на првој лицитацији нуђена за тај износ.

Након тога услиједио је пад цијене имовине, па је на другој и трећој лицитацији нуђена за 2,58 милиона марака, а на четвртој и петој за још 100.000 КМ мање. На шестој лицитацији цијена је пала за 280.000 марака.

- Имовина је понуђена на продају као цјелина у пакету. “Слатекс” располаже комплетно сређеним геронтолошким центром који чине 174 лежаја у 99 соба, као и осталим помоћним објектима. Центар нема концесиона или друга права на бушотине термалне воде - наведено је у јавном позиву.

За разлику од претходних лицитација, купац сада треба да испуни и одређене услове, односно треба да настави са одржавањем дјелатности или оном која укључује и здравствену заштиту.

- Више од пет мјесеци смо чекали на расписивање нове лицитације за продају “Слатекса” јер смо гледали како што прије да продамо имовину јер то очигледно није ишло на претходним лицитацијама. Одбор повјерилаца је сада спустио цијену, али је поставио услове потенцијалном купцу, односно он мора да настави са одржавањем дјелатности и да запосли одређен број радника - казао је Гурешић и додао да су се и до сада многи купци распитивали за имовину “Слатекса”, али да су сви при томе навели да нису спремни да купе имовину јер им је цијена висока.

Гурешић је додао да је већ сада извјесно да многи повјериоци “Слатекса” неће намирити потраживања, која износе 11 милиона КМ.

- Ако успијемо на новој лицитацији да продамо имовину “Слатекса”, намирићемо потраживања повјериоца само у проценту од 25 до 30 одсто - навео је Гурешић.

Геронтолошки центар “Слатекс” отворен је 2011. године, а сви рачуни овог центра блокирани су од 2015. године, због чега је покренут поступак ликвидације над овом јавном установом. Томе је кумовала лоша попуњеност овог центра, али и оптерећеност бројним кредитима. Окружни привредни суд у Бањалуци у марту 2017. године обуставио је ликвидацију над “Слатексом” и покренуо стечај.

Услови

У јавном позиву наведено је да купац треба да достави доказе о регистрацији дјелатности и запосленим здравственим радницима.

- Такође треба да достави изјаву да ће запослити најмање 15 радника у првој години рада. Право учешћа на лицитацији имају сва правна и физичка лица која доставе доказ о уплаћеном депозиту од 50.000 марака - наведено је у јавном позиву.

Цијена имовине по лицитацијама

* 7,76 милиона - прва

* 2,58 милиона - друга

* 2,58 милиона - трећа

* 2,48 милиона - четврта

* 2,48 милиона - пета

* 2,20 милиона - шеста

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана