Siguran izvoz u Tursku razvojna šansa stočarstva

Anita Janković-Rečević
Siguran izvoz u Tursku razvojna šansa stočarstva

Banjaluka - Sporazum o slobodnoj trgovini, koji su potpisale BiH i Turska, a kojim je predviđen izvoz 15.000 tona mesa u tu zemlju, obradovao je stočare u Srpskoj, koji tvrde da ugovorene količine predstavljaju razvojnu šansu stočarske proizvodnje, jer će nakon dužeg vremena imati sigurno tržište.

Uzgajivači tovne junadi u Srpskoj uveliko kuju planove o povećanju proizvodnje, a očekuju i da će izvoz većih količina mesa dovesti do rasta cijena, s obzirom na to da dosadašnjim nisu bili zadovoljni.

Predsjednik Udruženja proizvođača tovne junadi u RS Goran Mitrović kaže da još nisu upoznati sa pojedinostima ugovora, ali da je već sada jasno da predstavlja ogroman stimulans za uzgoj teladi.

- Ne znamo na koji način će biti organizovan izvoz, da li putem posrednika, tendera ili slobodno, ali smo zadovoljni ugovorenim količinama. Velika proizvodnja moguća je samo uz sigurno tržište, naročito ako dođe do skoka cijena, koje su lani bile sramotno niske, jer je kilogram mesa bez kosti koštao 4,5 evra - rekao je Mitrović i dodao da bi adekvatna cijena bila oko 5,5 evra.

On je istakao da će proizvođači u Srpskoj od pomenutog sporazuma imati velike koristi, jer je stočarska proizvodnja znatno rezvijenija u odnosu na Federaciju BiH.

- Oko 85 odsto mesa koje je do sada išlo u Tursku bilo je proizvedeno u Srpskoj - dodao je Mitrović.

Da je ugovor sa Turskom razvojna šansa za domaće stočarstvo slaže se i vlasnik firme “Braća Pavlović” iz Obudovca Zdravko Pavlović.

- Godišnje uzgojimo oko 2.000 junadi i sve uspijemo prodati. Naše meso je i u prethodnom periodu išlo za Tursku preko posrednika iz Sarajeva i bili smo zadovoljni. Proizvodnju proširujemo svake godine i planiramo da nastavimo tim tempom - rekao je Pavlović.

Vlasnik farme “Sladojević” u Novoj Topoli Bogdan Sladojević kaže da je za domaće proizvođače najvažnije da bude zaštićena domaća proizvodnja.

- Naše meso je najkvalitetnije, jer stoku ne hranimo hranom koja sadrži genetski modifikovane organizme i zbog toga je važno da ostaje na domaćem tržištu da bi naši građani jeli zdravo meso, a ne uvozno - rekao je Sladojević i dodao da je neophodno i da crveno meso što prije krene u zemlje Evropske unije.

Pomoćnik ministra za međunarodne trgovinske odnose u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Midhat Salić pojašnjava da novi sporazum, potpisan prošle sedmice, uliva sigurnost, jer je plasman zagarantovan, za razliku od sadašnjeg ugovora, gdje su izvozne količine zavisile od dobre volje Turaka.

- Po sadašnjem sporazumu nismo mogli meso izvoziti sa sigurnošću, jer je Turska svake godine donosila jednostrane odluke, kojima nam je odobravala ili zabranjivala izvoz - rekao je Salić i dodao još nije poznato kada će novi ugovor stupiti na snagu.

Proizvodnja mesa

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srpskoj je lani u odnosu na godinu ranije zabilježen samo rast proizvodnje svinjskog mesa i to za 8,1 odsto. Proizvodnja piletine smanjena je za 13 odsto, govedine za šest odsto, dok su proizvedene količine mesa ovaca i koza u posmatranom periodu bile manje za 4,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana