Сигуран извоз у Турску развојна шанса сточарства

Анита Јанковић-Речевић
Сигуран извоз у Турску развојна шанса сточарства

Бањалука - Споразум о слободној трговини, који су потписале БиХ и Турска, а којим је предвиђен извоз 15.000 тона меса у ту земљу, обрадовао је сточаре у Српској, који тврде да уговорене количине представљају развојну шансу сточарске производње, јер ће након дужег времена имати сигурно тржиште.

Узгајивачи товне јунади у Српској увелико кују планове о повећању производње, а очекују и да ће извоз већих количина меса довести до раста цијена, с обзиром на то да досадашњим нису били задовољни.

Предсједник Удружења произвођача товне јунади у РС Горан Митровић каже да још нису упознати са појединостима уговора, али да је већ сада јасно да представља огроман стимуланс за узгој телади.

- Не знамо на који начин ће бити организован извоз, да ли путем посредника, тендера или слободно, али смо задовољни уговореним количинама. Велика производња могућа је само уз сигурно тржиште, нарочито ако дође до скока цијена, које су лани биле срамотно ниске, јер је килограм меса без кости коштао 4,5 евра - рекао је Митровић и додао да би адекватна цијена била око 5,5 евра.

Он је истакао да ће произвођачи у Српској од поменутог споразума имати велике користи, јер је сточарска производња знатно резвијенија у односу на Федерацију БиХ.

- Око 85 одсто меса које је до сада ишло у Турску било је произведено у Српској - додао је Митровић.

Да је уговор са Турском развојна шанса за домаће сточарство слаже се и власник фирме “Браћа Павловић” из Обудовца Здравко Павловић.

- Годишње узгојимо око 2.000 јунади и све успијемо продати. Наше месо је и у претходном периоду ишло за Турску преко посредника из Сарајева и били смо задовољни. Производњу проширујемо сваке године и планирамо да наставимо тим темпом - рекао је Павловић.

Власник фарме “Сладојевић” у Новој Тополи Богдан Сладојевић каже да је за домаће произвођаче најважније да буде заштићена домаћа производња.

- Наше месо је најквалитетније, јер стоку не хранимо храном која садржи генетски модификоване организме и због тога је важно да остаје на домаћем тржишту да би наши грађани јели здраво месо, а не увозно - рекао је Сладојевић и додао да је неопходно и да црвено месо што прије крене у земље Европске уније.

Помоћник министра за међународне трговинске односе у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ Мидхат Салић појашњава да нови споразум, потписан прошле седмице, улива сигурност, јер је пласман загарантован, за разлику од садашњег уговора, гдје су извозне количине зависиле од добре воље Турака.

- По садашњем споразуму нисмо могли месо извозити са сигурношћу, јер је Турска сваке године доносила једностране одлуке, којима нам је одобравала или забрањивала извоз - рекао је Салић и додао још није познато када ће нови уговор ступити на снагу.

Производња меса

Према подацима Републичког завода за статистику, у Српској је лани у односу на годину раније забиљежен само раст производње свињског меса и то за 8,1 одсто. Производња пилетине смањена је за 13 одсто, говедине за шест одсто, док су произведене количине меса оваца и коза у посматраном периоду биле мање за 4,8 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана