Sembercima zarada, “Savi” domaća paprika

Ljiljana Aleksić
Sembercima zarada, “Savi” domaća paprika

Bijeljina - Realizacija projekta čiji je cilj smanjenje nezaposlenosti i jačanje domaće proizvodnje je pri kraju, a u njega su bila uključena 43 poljoprivrednika iz Semberije, koji su uspjeli da na svojim imanjima proizvedu crvenu papriku za potrebe prehrambene industrije “Sava Semberija”.

Poljoprivrednici su predali oko 400 tona crvene paprike, a projekat su finansirali EU i grad Bijeljina uz podršku Centra civilnih inicijativa (CCI), Zavoda za zapošljavanje RS, “Save Semberije” i Ustanove za obrazovanje odraslih “Dositej”.

Radojka Novaković iz Trnjaka kod Bijeljine proizvela je crvenu papriku na oko 3,5 dunuma zemljišta.

- Obrali smo oko pet tona paprike roge. Iako sam na početku proizvodnje imala problema zbog biljnih bolesti koje su napale papriku i propustila prvu berbu, zadovoljna sam rezultatima - rekla je Novakovićeva.

Kaže da je sve što je proizvela predala u “Savu Semberiju”. Prva klasa je isplaćivana po 0,70 KM za kilogram, a za drugu klasu moglo se dobiti 0,50 maraka. Poljoprivrednici su dio proizvedenog povrća prodali i na Kvantaškoj pijaci.

Crvena roga je deficitarna na domaćem tržištu, a učesnici kažu da su benefiti projekta višestruki.

Svih 43 korisnika prošli su tehnološki nivo spremnosti da proizvode papriku, koristili su najbolje sirovine i imali obezbijeđen plasman na tržištu.

Koordinator projekta u CCI Muris Bulić ističe da je nedavno održan sastanak sa učesnicima u projektu i da su svi zadovoljni postignutim rezultatima.

- Ono što im je najbitnije je da su ostvarili pristojnu zaradu, koja će im omogućiti da se registruju kao komercijalno gazdinstvo, ostvare status zaposlenog lica, te da imaju osiguranje i da u novoj sezoni ponovo pokrenu ciklus proizvodnje - rekao je Bulić i dodao da je proizvodnja realizovana uz stručnu pomoć agronoma.

Bulić je istakao je da sa poljoprivrednicima dogovoreno kako da na što jednostavniji način preregistruju gazdinstva iz nekomercijalnih u komercijalna.

Do sada su taj posao završila 23 korisnika, dok je njih 15 iskazalo zainteresovanost za preregistraciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana