“Šećerana” čeka potvrdu i depozit

Marijana Miljić
“Šećerana” čeka potvrdu i depozit

Banjaluka - Odbor povjerilaca bijeljinske “Šećerane” zatražio je od investitora koji su zainteresovani za kupovinu tog preduzeća da se pismeno izjasne da ostaju pri ponuđenoj cijeni, te da uplate depozit od 50.000 maraka.

Za “Šećeranu” je turska firma “Soltist” ponudila 5,10 miliona evra, dok je preduzeće “Sisivan” iz Vijetnama spremno da plati pet miliona evra. Ponudu je dostavio i Goran Vajkić iz Banjaluke i to u iznosu od 6,95 miliona maraka. Strane firme ne garantuju nastavak proizvodnje, kao ni ponuda Vajkića iz Banjaluke koja sadrži druge obećavajuće elemente o pitanju bijeljinske “Šećerane”.

- Odbor povjerilaca prihvatio je sve tri ponude i na adresu investitora poslao zahtjev da se još jednom izjasne da ostaju pri iznosu novca koji nude za “Šećeranu”. Takođe, Odbor povjerilaca zatražio je da ponuđači uplate i depozit od 50.000 kako bi na sjednici Skupštine povjerilaca bila  razmatrana njihova ponuda - kazao je stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić.

Naveo je da su zatražili dodatne potvrde i uplatu depozita zbog ozbiljnosti same procedure o pitanju prodaje “Šećerane”.

- Očekujemo u toku ovog mjeseca da bude održana sjednica Skupštine povjerilaca, a koju treba da zakaže Okružni privredni sud u Bijeljini. Nadamo se da će sud riješiti svoje probleme o pitanju nedostatka sudija koji bi mogli odraditi taj posao - rekao je Matić.

Do sada su propala četiri pokušaja prodaje “Šećerane”.

Račun “Šećerane” blokiran je još prije sedam godina nakon što je uhapšen njen tadašnji vlasnik Zoran Ćopić. “Šećerana” je 2014. godine prešla u vlasništvo RS pošto je Ćopić osuđen na četiri godine zatvora i trajno mu je oduzeta imovina vrijedna oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca narko-bosa Darka Šarića. Prijedlog za otvaranje stečaja u nekadašnjem gigantu podnijela je Poreska uprava RS 31. jula 2015. godine, a krajem te godine je stečaj i pokrenut.

Dugovi

“Šećerana” je Poreskoj upravi RS krajem 2015. dugovala više od 2,8 miliona maraka, a radnicima više od šest miliona. Preduzeće “Agrokop”, koje je u vlasništvu Zorana Ćopića, takođe potražuje šest miliona maraka od “Šećerane”.

*Ponude za “Šećeranu”

“Soltist”, Turska - 5,10 miliona evra

“Sisivan”, Vijetnam - pet miliona evra

Goran Vajkić, Banjaluka - 6,95 miliona KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana