Руда богатство, снажнији развој уз домаћу прераду

Маријана Миљић
Руда богатство, снажнији развој уз домаћу прераду

Бањалука - Српска има 55 активних рудника који значајно доприносе њеној привреди, али би бољим искоришћавањем тих ресурса, покретањем нових и посебно финализацијом производње могла бити остварена много већа корист за РС и локалне заједнице, што би у крајности утицало и на подизање животног стандарда.

- Рударство у посљедњих десет година биљежи стални раст, а за два мјесеца ове године он је износио 3,4 одсто. У рудницима ради око 5.000 радника, а плате су изнад републичког просјека. Истраживањима проширујемо минерално-сировински комплекс и стварамо базу за отварање нових рудника - казали су у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС.

Нагласили су да Српска располаже различитим минералним сировинама, али се издвајају простори на којима се експлоатишу металичне минералне сировине и угаљ.

- Највећи рудници угља су у Гацку, Угљевику, Станарима и Миљевини код Фоче, а велики капацитети су и Рудник олова и цинка Сребреница, Рудник жељезне руде Омарска и рудници боксита у Милићима, Сребреници и Мркоњић Граду - навели су у Министарству индустрије, енергетике и рударства.

Искоришћавање рудних богатстава у РС биће једна од главних тема и на "Јахорина економском форуму", који ће бити одржан 3. и 4. маја на Јахорини. Осим министра индустрије, енергетике и рударства РС Петра Ђокића, на панелу "Природна богатства у функцији равномјерног регионалног развоја" говориће и предсједник компаније "Боксит" из Милића Рајко Дукић, предсједник Комисије за концесије РС Раденко Ђурић, предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић и градоначелник Требиња Лука Петровић.

У компанији "Боксит" истичу да је већина природних ресурса сконцентрисана у источном дијелу РС, који је упркос томе значајно неразвијенији у односу на западни. Предсједник компаније "Боксит" Рајко Дукић каже да рудна богатства нису довољно искоришћена и посебно наглашава да је низак степен финализације с обзиром на то да је угашена већина прерађивачких капацитета, због чега РС продаје сировину умјесто производа веће вриједности.

- На истоку Српске значајна је експлоатација и прерада руда обојених метала, односно валоризација руда као што су боксит, олово и цинк. Производња у Руднику олова и цинка у Сребреници је успјешна, а концентрат олова и цинка, а са њим и племенити метали, извози се ван граница бивше Југославије. Концесионара треба условити и помоћи му да изгради металуршко постројење јер би добит кроз запошљавање и пласман робе били већи - казао је Дукић.

Навео је да је прије рата захваљујући Руднику Сасе у Сребреници изграђено неколико фабрика, али да данас ради само једна.

- Власника треба подстаћи да дио добити улаже у Сребреници и да преузму нашу праксу рада јер смо за 60 година уложили више стотина милиона долара у општину и регију. "Боксит" око 70 одсто прихода остварује из других дјелатности, које су се развијале за потребе рударске производње и тржишта - рекао је Дукић.

Нагласио је да је зворничка "Алумина", која је стратешки партнер "Боксита", један од водећих произвођача из области металуршке глинице и алумосиликатне хемије и да извози производе у 40 земаља свијета.

- Производња овог привредног гиганта веома је значајна и по томе што је база новим производима у неограниченом броју, које тражи свјетско тржиште. То даје могућност да се граде нови производни капацитети, а то би значајно допринијело запошљавању и напретку - казао је Дукић.

Он сматра да би за исправљање неправде на истоку РС и рационално коришћење природних ресурса којима располаже требало донијети стратегије, постојеће ревидирати и измијенити законе с циљем профитабилности, експлоатације и валоризације ресурса.

- Улагањем око 150 милиона евра годишње у капиталне и инфраструктурне објекте у области искоришћавања природних богатстава у идућих десет година могли бисмо удвостручили број радника и бруто друштвени производ. То би допринијело бољем животу, страндарду, извјеснијој будућности, повећању наталитета и смањењу исељавања које је данас забрињавајуће - закључио је Дукић, који је указао на то да, осим рударства, потенцијал лежи и у искоришћавању хидроенергетских, шумских и других богатстава.

Важна карика у искоришћавању природних богатстава је Комисија за концесије РС. Њен предсједник Раденко Ђурица каже да су поступак додјеле концесије за искоришћавање природних ресурса у дијелу своје надлежности свели на временски оквир који је и испод законски дефинисаног.

- Неопходно је сагледати дужину рока одлучивања при поступку додјеле концесија у другим институцијама које учествују у том процесу - рекао је Ђурица.

Надлежне институције, према његовим ријечима, треба и да ажурније приступе доношењу просторно-планских докумената.

- С обзиром на то да израда ових докумената дуго траје, потребно је дефинисати зоне убрзаног развоја у којима постоје значајнији потенцијални ресурси или висок степен заинтересованости инвеститора, па прво ријешити хитна питања у тим зонама, а тек касније у осталим. Треба осигурати поштовање законом прописаних рокова и пратити трајање сваког процедуралног корака у поступку издавања дозвола, укључујући и успостављање адекватног система подстицајних мјера и санкција - рекао је Ђурица.

Локалне заједнице веома су заинтересоване за искоришћавање природних ресурса јер им оно доноси низ позитивних ефеката, почевши од раста прихода до запошљавања и укупног развоја.

- РС има енормна природна богатства и морамо пронаћи начин како да их на што бољи начин искористимо. Рудна богатства у неким општинама нису искоришћена - казао је Ћосић и као примјер навео Билећу, која обилује каменом, али тај потенцијал није искоришћен.

Нови закон и стратегија

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС навели су да је у плану израда новог закона о рударству и доношење стратегије управљања минералним сировинама.

- Циљ је да путем тих докумената област рударства буде уређена на још квалитетнији начин - казали су у Министарству индустрије, енергетике и рударства.

Петар Ђокић

Истраживањима проширујемо минерално-сировински комплекс и стварамо базу за отварање нових рудника.

Рајко Дукић

Рудна богатства нису довољно искоришћена, а посебан проблем је низак степен финализације производа због уништених прерађивачких капацитета.

Раденко Ђурица

Процедуру издавања концесије обављамо у рекордно кратком року, неопходно сагледати дужину рока одлучивања у другим институцијама.

Љубиша Ћосић

Искоришћавање природних ресурса доноси низ позитивних ефеката локалним заједницама - од раста прихода до запошљавања и укупног развоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана