Roboti prečica do evropskog tržišta

Milijana Latinović
Roboti prečica do evropskog tržišta

Banjaluka - Uvođenje savremenih tehnologija, poput robota za zavarivanje, predstavlja značajan iskorak u sektoru metalske industrije i šansu za kvalitetnije pozicioniranje domaćih preduzeća na evropskom tržištu.

Poručili su ovo juče privrednici koji su zahvaljujući projektu “Jačanje izvoznih kapaciteta malih i srednjih preduzeća metalskog sektora” uspjeli da obezbijede značajne sertifikate kako bi se što bolje pozicionirali na evropskom tržištu.

Projekat je realizovala Privredna komora RS u saradnji sa Njemačkom razvojnom agencijom (GIZ).

Jedan od učesnika projekta je i preduzeće “Metalac MBM” iz Dervente, koje je među prvima u regiji, još prije dvije godine, u proces proizvodnje građevinskog materijala uvelo robote za zavarivanje.

- Zahvaljujući ovom projektu obezbijedili smo i standard EN1090 neophodan za izvođenje konstrukcijskih radova u čeliku. Bez ulaganja u tehnologiju nema ni uspjeha, a uvođenje robota za zavarivanje u sam proces proizvodnje jedan je od načina da se ide u korak sa evropskim tržištem - rekao je vlasnik i direktor ovog preduzeća Slobodan Golub i dodao da 98 odsto proizvodnje ova firma plasira na evropsko tržište.

Među partnerima u projektu je i kompanija “Vendom”. 

- Obezbijedili smo važan sertifikat za zavarivanje, a uveli smo i standard EN3834. Svi projekti koje smo realizovali sa Privrednom komorom dali su pozitivne rezultate. Sve što proizvedemo izvozimo u inostranstvo, a najveći problem je odliv radne snage. Plate smo doveli na neki nivo koji se približava evropskom, ali prestajemo biti konkurentni na tržištu. Zaustavljanje odlaska radnika bi nas moglo osnažiti - istakla je direktorica kompanije Sandra Đukanović.

Šef projekta i direktor Sektora granskih udruženja Privredne komore RS Pero Ćorić naglasio je da je vrijednost projekta 220.000 KM, od čega je učešće komore oko 44.000 KM.

- Kroz grant sredstva podržali smo devet preduzeća u ukupnom iznosu od oko 80.000 KM. Ta podrška se ogledala u pomoći pri sertifikovanju, uvođenju ISO standarda, a dva preduzeća su se uspjela sertifikovati po standardima koji se traže u oblasti zavarivanja - naglasio je Ćorić i dodao da su partneri u projektu bila preduzeća iz Dervente, Laktaša i Prijedora.

Znanje ključ uspjeha

Pero Ćorić je rekao da je u okviru projekta “Jačanje izvoznih kapaciteta malih i srednjih preduzeća metalskog sektora”  organizovan niz seminara za privredna društva i zaposlene u Privrednoj komori, te da je u ovoj komori formiran stručni tim zadužen za projekte.

- Napravili smo i kvalitetnu studijsku posjetu preduzećima u Sloveniji i Austriji, gdje smo vidjeli kako uspješna preduzeća rade, od faze razvoja do proizvodnje, te smo se uvjerili da je uz tehnološko osavremenjivanje dominantno znanje - rekao je Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana