RiTE Ugljevik platio dodatnih 590.850 maraka

Marijana Miljić
RiTE Ugljevik platio dodatnih 590.850 maraka

Banjaluka - Poreski inspektori utvrdili su da Rudnik i termoelektrana (RiTE) "Ugljevik" ima više od pola miliona maraka neplaćenih obaveza, a u ovom preduzeću ističu da su izmirili sva dugovanja.

Poreska uprava RS kontrolisala je poslovne knjige RiTE "Ugljevik" za period od 1. oktobra 2015. do 30. juna prošle godine. Utvrđene su dodatne obaveze u iznosu od 590.850 KM, a to rješenje je nedavno postalo pravosnažno.

U Poreskoj upravi kazali su da je RiTE "Ugljevik" naloženo da izmiri utvrđene obaveze, te da je nakon toga preduzeće izmirilo kompletan dug.

Direktor RiTE "Ugljevik" Đorđe Popović ističe da ne duguju Poreskoj upravi ni marku.

- Za razliku od mnogih u ovoj zemlji, nismo dužni nijednu marku Poreskoj upravi. Riječ je o obavezama koje su se odnosile na porez za solidarnost. Prvo je bio stav da se taj namet ne plaća. Zbog toga nismo neke obaveze po tom osnovu izmirili ni mi, ni RiTE "Gacko", zbog čega su kod njih poreski inspektori prinudno naplatili te obaveze. Mi smo izmirili sve te obaveze krajem 2017. ili početkom ove godine - kazao je Popović.

Naglasio je da je bilo mnogih mimoilaženja u javnosti u vezi sa plaćanjem poreza na solidarnost.

- Čak je i Ustavni sud RS bio nedorečen prilikom tumačenja tog zakona. Mi smo u jednom trenutku izmirili sve te obaveze, ali je taj novac preusmjeren na opštinu Ugljevik u vidu rente za proizvedenu električnu energiju. Nakon toga vršen je povrat i prebijan taj novac. Sve se to vuklo sedam-osam mjeseci. Na kraju je poreski inspektor došao i sačinio zapisnik o tome šta smo mi dužni. Kada su utvrdili iznos, izmirili smo sva dugovanja prema Poreskoj upravi - kazao je Popović.

RiTE "Ugljevik" je u prvih šest mjeseci prošle godine imao gubitak od 17,91 milion maraka, a nije ga uspio istopiti ni do kraja godine. Ključni razlog za gubitak bio je remont postrojenja obavljen u drugoj polovini godine.

- Van mreže smo bili 105 dana i posljednji takav remont bio je 2010. godine. Ove godine imali smo i izgradnju elektrofilterskog postrojenja, što nema niko u okruženju - kazao je Popović i izrazio očekivanje da će ove godine ostvariti dobar poslovni rezultat.

Investicije

U Vladi RS očekuju da će se najveća ulaganja u elektroenergetskim preduzećima u ovoj godini odnositi na sistem odsumporavanja sa pratećim postrojenjima. Tim investicijama obuhvaćena je i Termoelektrana "Ugljevik".

- To je investicija koja je možda najveća u BiH. Ona traje tri godine i trebalo bi da bude okončana krajem iduće godine - kazao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana