Rast ekonomije još nejak za bolji standard života

Marijana Miljić
Rast ekonomije još nejak za bolji standard života

Banjaluka - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) BiH ove godine imati rast od tri odsto, ali je istaknuto da je on nedovoljan da bi standard stanovništva u kraćem roku uhvatio korak sa EU.

Prognoze su navedene u izvještaju o tranziciji za 2017. i 2018. godinu koji su juče predstavnici EBRD-a prezentovali na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci.

- Rast BDP-a uglavnom je otporan na sva okolna dešavanja i dobro se drži. Međutim, velika je razlika u životnom standardu između BiH i zemalja Evropske unije. Taj jaz se smanjuje, ali biće potrebno mnogo vremena da se standard izjednači - rekao je zamjenik direktora EBRD-a za politike koje se odnose na BiH Piter Senfi.

Predstavnici EBRD-a su kao gorući problem u BiH naveli konkurentnost i upravljanje privredom.

- Većina investitora, kada posmatra privredu i ulaganje u nju, upravljanje smatra veoma važnim. Pored novca koji ulažemo u BiH, akcenat stavljamo i na unapređenje okruženja za poslovanje. Smatram da bi bilo dobro da se vidi konkretno unapređenje poslovnog okruženja, da se radi na borbi protiv korupcije, gradi infrastruktura i sprovode reforme obrazovnog sistema kako bi on bio prilagođen tržištu rada. Bilo bi dobro i da se BiH na neki način integriše u regionalnu privredu, odnosno da bude povezana sa svojim okruženjem - kazao je Senfi.

Naglasio je da je važno da vlasti nastave sa sprovođenjem Reformske agende, te da će aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom uticati na poboljšanje stanja u BiH.

- Pored toga, mi nastavljamo da radimo u oblastima u kojima smo i do sada djelovali. Bićemo fokusirani na energetiku, zelenu komponentu i više ćemo se baviti prekograničnom trgovinom i odnosima zemlje za okruženjem - rekao je Senfi.

Direktor EBRD-a za BiH Jan Braun naveo je da je trenutni portfelj ove finansijske institucije u BiH veći od milijardu evra.

- Ove godine planirano je ulaganje od 200 do 250 miliona evra. Najveći iznos namijenjen je za infrastrukturu - rekao je Braun i dodao da je zadovoljan sprovođenjem infrastrukturnih projekata u RS za koje su potpisani ugovori.

Koridor 5C

Predstavnici EBRD-a su krajem prošle godine u Banjaluci sa predstavnicima RS potpisali sporazum vrijedan 80 miliona evra. Taj novac namijenjen je za gradnju dijela koridora 5C kroz Srpsku, odnosno dionice od Johovca do Rudanke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana