Рампа банака за раднике и фирме

Маријана Миљић
Рампа банака за раднике и фирме

Бањалука - Предузећа која су први пут добила деташмане за рад у Њемачкој и њихови радници не могу отворити рачуне у банкама у тој земљи јер се БиХ налази на међународној сивој листи због прања новца, а забрањен им је и приступ градилиштима на којима су појачане мјере безбједности.

Привредници који су се на њемачком тржишту појавили крајем прошле и почетком ове године о проблемима који су их дочекали обавијестили су привредне коморе у БиХ.

- Нове фирме и радници који су добили дозволе за рад на њемачком тржишту не могу отварати рачуне у банкама у тој земљи. То им онемогућава опстанак и пословање у Њемачкој. На градилиштима институција на којима су појачане мјере безбједности нисмо ни раније добијали послове и таква ситуација је и сада - казао је директор бијељинског предузећа "Монтинг монтажа" Спасоја Албијанић чије предузеће годинама изводи радове у Њемачкој.

Привредници наглашавају да ће због нових притисака и условљавања њихов допринос развоју БиХ бити сведен на минимум.

- Корисници деташмана сусрећу се са многим проблемима од немогућности благовременог заказивања термина за визе и отварања рачуна до споре процедуре издавања дозвола за рад у институцијама Њемачке. Такође, немају довољан број радника, јер поједини радници које су одвели путем деташмана прелазе у њемачке фирме. Нови проблеми озбиљно нарушавају међудржавни уговор Њемачке и БиХ, а предузећима која имају уредно отворена представништва у тој земљи онемогућено је даље пословање - казао је секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори РС Миле Петровић.

У Спољнотрговинској комори БиХ наводе да Њемачка новим правилима намјерава да предузећима из БиХ постепено забрани улазак на њено тржиште.

- Њима је то у интересу јер на њихово тржиште свакодневно долази наша радна снага која ради за њихова предузећа и самим тим све дажбине и доприноси остају у њиховој земљи. То није случај код деташмана јер је ријеч о нашим предузећима која обавезе плаћају у БиХ - казао је потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић и додао да новим правилима Њемачка дестимулише фирме из БиХ.

Укупни контингент деташмана за БиХ износи 2.000, а из њега 666 припада РС. Само у прошлој деташманској години предузећа из РС остварила су приход од 36 милиона евра.

Визе

Њемачка амбасада у Сарајеву објелоданила је и да од априла ове године радници који одлазе у Њемачку путем деташмана могу добити националну визу само ако је њихов боравак дужи од 90 дана.

- У случају да њихов боравак траје три мјесеца или краће могу добити шенгенске визе које неће моћи продужити у канцеларији за странце - наведено је у обавјештењу амбасаде.

Предузећа су до сада добијала улазну визу у Амбасади у Сарајеву коју су продужавала у Њемачкој без обзира што је виза издата на краћи период од 90 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана