Radnicima Unisa pomoć Vlade jedina nada

Milijana Latinović
Radnicima Unisa pomoć Vlade jedina nada

Derventa - Ogorčeni radnici Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente uzdaju se da će Vlada RS u skladu sa svojim mogućnostima pronaći rješenje za probleme koji ovo preduzeće godinama vuku u ambis.

Na sastanku predstavnika Štrajkačkog odbora “Unisa” i menadžmenta preduzeća sa načelnikom Dervente Miloradom Simićem i predsjednikom Sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tanetom Peulićem koji je održan juče u prostorijama opštine istaknuto je da je krajnje vrijeme da ovo preduzeće stane na noge.

- Vladi Srpske upućen je zahtjev da se obezbijedi sastanak sa ministrima koji bi mogli pomoći u rješavanju nagomilanih problema u “Unisu”. To nam je jedina nada da ćemo napokon početi da radimo i da ćemo od svoga rada moći živjeti. Mi od svojih zahtjeva ne odustajemo i ostaćemo u štrajku sve dok uprava ne ispoštuje ono što nam je obećala - rekao je za “Glas Srpske” predsjednik Štrajkačkog odbora “Unisa” Branko Rauković i dodao da je u štrajku oko 160 zaposlenih.

Peulić je kazao da u narednom periodu očekuje odgovor iz kabineta predsjednika Vlade RS u vezi sa ovim zahtjevima.

- Zaključeno je i da su svi zahtjevi radnika opravdani i da je logično da oni neće početi sa radom dok uprava preduzeća ne ispoštuje potpisani protokol - rekao je Peulić.

Podršku radnicima nekadašnjeg giganta pružio je i prvi čovjek Dervente naglasivši da problemi u ovom preduzeću predugo traju.

- Ovi ljudi ne rade. Njih firma čuva za neko bolje vrijeme koje nikako da dođe. Priča se o ruskom partneru i da je 5.000 tona sirovine stiglo u Maglaj na rascarinjenje, međutim tu nešto ne štima. Predugo ta priča traje i ja sam na strani radnika - rekao je Simić.

Radnici “Unisa” stupili su u generalni štrajk 22. decembra jer im uprava preduzeća nije isplatila obećane plate i doprinose. ++

Davor Dragičević stigao je sinoć oko 18 časova na Trg Krajine, na kojem je već bio kordon pripadnika Specijalne policije MUP-a RS, kao i nekoliko stotina građana koji su se kretali po trgu uzvikujući: “Pravda, pravda”.

- Svako ko napravi bilo kakav incident, uključujući i mene, nije član grupe “Pravda za Davida”. Ali, niko nema prava da prijeti. Ja nikome nisam prijetio, ja sam očajni otac koji 276 dana zavija i traži da budu privedene ubice mog djeteta, a juče su priveli mene - istakao je Dragičević.

On je pokušao da prođe kroz kordon policije, ali su ga zaustavili, nakon čega se mirno vratio i ponovio samo mirno i dostojanstveno. On je rekao i da će predmet biti prebačen na Tužilaštvo BiH i da “kad se riješi ništa neće biti isto”.

Obećanja

Na sastanku koji je održan početkom mjeseca, menadžment “Unisa” je obećao radnicima isplatu četiri plate i uplatu pet zaostalih doprinosa iz prošle godine i to najkasnije do 21. decembra. Zaposlenima koji su stekli uslove za penziju obećano je i povezivanje staža, ali ništa od navedenog nije ispunjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana