Радницима Униса помоћ Владе једина нада

Милијана Латиновић
Радницима Униса помоћ Владе једина нада

Дервента - Огорчени радници Фабрике цијеви “Унис” из Дервенте уздају се да ће Влада РС у складу са својим могућностима пронаћи рјешење за проблеме који ово предузеће годинама вуку у амбис.

На састанку представника Штрајкачког одбора “Униса” и менаџмента предузећа са начелником Дервенте Милорадом Симићем и предсједником Синдиката металске индустрије и рударства РС Танетом Пеулићем који је одржан јуче у просторијама општине истакнуто је да је крајње вријеме да ово предузеће стане на ноге.

- Влади Српске упућен је захтјев да се обезбиједи састанак са министрима који би могли помоћи у рјешавању нагомиланих проблема у “Унису”. То нам је једина нада да ћемо напокон почети да радимо и да ћемо од свога рада моћи живјети. Ми од својих захтјева не одустајемо и остаћемо у штрајку све док управа не испоштује оно што нам је обећала - рекао је за “Глас Српске” предсједник Штрајкачког одбора “Униса” Бранко Рауковић и додао да је у штрајку око 160 запослених.

Пеулић је казао да у наредном периоду очекује одговор из кабинета предсједника Владе РС у вези са овим захтјевима.

- Закључено је и да су сви захтјеви радника оправдани и да је логично да они неће почети са радом док управа предузећа не испоштује потписани протокол - рекао је Пеулић.

Подршку радницима некадашњег гиганта пружио је и први човјек Дервенте нагласивши да проблеми у овом предузећу предуго трају.

- Ови људи не раде. Њих фирма чува за неко боље вријеме које никако да дође. Прича се о руском партнеру и да је 5.000 тона сировине стигло у Маглај на расцарињење, међутим ту нешто не штима. Предуго та прича траје и ја сам на страни радника - рекао је Симић.

Радници “Униса” ступили су у генерални штрајк 22. децембра јер им управа предузећа није исплатила обећане плате и доприносе. ++

Давор Драгичевић стигао је синоћ око 18 часова на Трг Крајине, на којем је већ био кордон припадника Специјалне полиције МУП-а РС, као и неколико стотина грађана који су се кретали по тргу узвикујући: “Правда, правда”.

- Свако ко направи било какав инцидент, укључујући и мене, није члан групе “Правда за Давида”. Али, нико нема права да пријети. Ја никоме нисам пријетио, ја сам очајни отац који 276 дана завија и тражи да буду приведене убице мог дјетета, а јуче су привели мене - истакао је Драгичевић.

Он је покушао да прође кроз кордон полиције, али су га зауставили, након чега се мирно вратио и поновио само мирно и достојанствено. Он је рекао и да ће предмет бити пребачен на Тужилаштво БиХ и да “кад се ријеши ништа неће бити исто”.

Обећања

На састанку који је одржан почетком мјесеца, менаџмент “Униса” је обећао радницима исплату четири плате и уплату пет заосталих доприноса из прошле године и то најкасније до 21. децембра. Запосленима који су стекли услове за пензију обећано је и повезивање стажа, али ништа од наведеног није испуњено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана