Računi pod budnim okom inspektora

Anita Janković-Rečević
Računi pod budnim okom inspektora

Banjaluka - Poreski obveznici u Srpskoj poprilično su nedisciplinovani kada je riječ o evidentiranju prometa putem fiskalnih kasa, zbog čega će izdavanje računa u narednom periodu biti pod budnim okom inspektora Poreske uprave RS.

Inspektori su za deset mjeseci ove godine obavili 2.993 kontrole i u čak 1.200 slučajeva utvrdili nepravilnosti.

Iz Poreske uprave je saopšteno da je prilikom tih kontrola izdat 1.321 prekršajni nalog na ukupan iznos kazni od 950.750 KM, dok je 425 poreskih obveznika zatvoreno na 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa.

- S ciljem podizanja svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, čime se daje doprinos borbi protiv sive ekonomije i povećava republička ekonomska snaga, ponovo smo pokrenuli kampanju “Korak preduzmi, račun uzmi” - istakli su u Poreskoj upravi RS.

Naveli su da će u narednom periodu pojačati rad inspektora na terenu, koji će kontrolisati poslovne subjekte s ciljem poboljšanja discipline poreskih obveznika kada je riječ o izdavanju fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge.

- Inspektori će kontrole obavljati svakog radnog dana, ali i u dane vikenda u smjenama. Pozivamo poreske obveznike da poštuju propise i sebe ne dovedu u situaciju da za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika budu zatvoreni na period od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnog računa - rekli su u Poreskoj upravi i dodali da djeluju i preventivno kroz medijsku kampanju.  

Iz ove institucije poručuju da je važno promijeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest građana, s obzirom na to da bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu i dobije povrat novca.

- Fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava i bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet, čime se finansira zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje... Kontrolama sprečavamo poreske obveznike da rade nelegalno, utaje porez i budu nelojalna konkurencija poslodavcima koji izdaju fiskalne račune - rečeno je u Poreskoj upravi.

Član Udruženja ekonomista RS “SWOT” Predrag Duduković kaže da je neizdavanje fiskalnih računa problem koji se ne može lako riješiti, te da potrošači moraju biti saveznik u njegovom prevazilaženju.

- Kupci prilikom svake kupovine moraju zahtijevati da im se izda račun. To je njihova zakonska obaveza, a i na taj način će biti sigurni da ih inspektor neće kazniti prilikom izlaska iz prodavnice bez računa - rekao je Duduković.

On smatra da kazne za neizdavanje računa nisu visoke, te da bi ih trebalo povećati, naročito za one poreske obveznike koje inspektori više puta zateknu u neizvršenju svojih obaveza.

Prijave

Iz Poreske uprave apelovali su na građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa obavezno prijave. To mogu učiniti putem i mejl adrese kontaktŽporeskaupravars.org ili pozivom na brojeve telefona koji su istaknuti na internet stranici Poreske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana