RS najviše zarađuje od Hrvatske

RS najviše zarađuje od Hrvatske 09.02.2018 16:53 | Marijana Miljić

Banjaluka - RS u trgovini sa inostranstvom najbolje rezultate ostvaruje sa Hrvatskom jer je samo prošle godine izvoz u tu zemlju nadmašio uvoz za skoro 250 miliona maraka.

Srpska, prema statističkim podacima, sa osam zemalja ima pozitivan trgovinski bilans i u njih više izvozi nego što dolazi robe u obrnutom smjeru.

Najveći trgovinski suficit nakon Hrvatske ostvaren je sa Crnom Gorom od 90,75 miliona, a slijedi Austrija gdje je izvezeno 89,67 miliona maraka više robe nego što je iz nje uvezeno.

Krajnji rezultat u trgovini sa Švajcarskom je plus 72,06 miliona, Slovenijom 67,26 miliona, Slovačkom 44,95 miliona, a Holandijom 29,18 miliona KM. Na posljednjoj poziciji nalazi se Bugarska na čije tržište izvoznici plasiraju 1,40 miliona maraka više robe nego što iz te zemlje stigne u RS.

U Privrednoj komori RS ističu da Srpska ostvaruje najbolji rezultat u trgovini sa Hrvatskom zahvaljujući izvozu poljoprivrednih proizvoda.

- Izvoznici u Hrvatsku plasiraju najveće količine mlijeka i mliječnih prerađevina, te velike količine voća i povrća. Prostora za povećanje izvoza u tu zemlju ima i dalje i nadam se da će on biti i iskorišćen u ovoj godini - kazao je potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić.

Struktura izvoza u Crnu Goru je potpuno drugačija i, prema Vidićevim riječima, za dobar rezultat najzaslužnije su prehrambena i prerađivačka industrija. U toj zemlji završile su najveće količine ajvara, đuveča i ostalih prehrambenih artikala.

- Suficit u robnoj razmjeni sa Švajcarskom postignut je zahvaljujući izvozu vrata, prozora i kovane ograde. Domaća preduzeća na tržište Austrije plasiraju velike količine proizvoda iz drvoprerađivačke industrije. Dobri rezultati u trgovini sa ovim zemljama mogu biti još unaprijeđeni i time bi dodatno padao ukupan deficit koji RS ima u robnoj razmjeni sa inostranstvom - kazao je Vidić.

Vrijednost robne razmjene RS sa inostranstvom dostigla je prošle godine 8,330 milijardi KM. Na izvoz se odnosi 3,476 milijardi, a na uvoz 4,857 milijardi maraka. Stopa pokrivenosti uvoza izvozom iznosila je 71,6 odsto i najveća je od kada postoji RS.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica