Proizvodnja u Fabrici specijalnih transmisija konačno kreće na proljeće?

Milijana Latinović
Proizvodnja u Fabrici specijalnih transmisija konačno kreće na proljeće?

Istočno Sarajevo - Proizvodnja dijelova za mjenjače u vojnim vozilima u Fabrici specijalnih transmisija u Istočnom Sarajevu trebalo bi da počne na proljeće ukoliko novi vlasnik nekadašnjeg giganta do tada obezbijedi prostor za rad.

Propalu fabriku, koja je bila u stečaju, u procesu reorganizacije lani je kupilo preduzeće "Migafeks" iz Sarajeva.

Ovo preduzeće je od 2014. godine vodilo borbu za kupovinu ove fabrike, koja je u maju prošle godine prešla u njegovo vlasništvo i registrovana je kao društvo sa ograničenom odgovornošću.

Direktor i vlasnik Fabrike specijalnih transmisija Momčilo Ćipović rekao je za "Glas Srpske" da proizvodnja još nije pokrenuta zbog administrativnih problema te da očekuje da će oni uskoro, uz pomoć lokalne zajednice, biti riješeni.

- U toku su pregovori za obezbjeđenje lokacije gdje bismo koncentrisali svu potrebnu opremu i mašine. Za početak bismo proizvodili fikcione lamele, odnosno dijelove koji se najčešće koriste u mjenjačima, a kasnije bismo širili proizvodnju - rekao je Ćipović.

Dodao je da će na samom početku biti zaposleno dvadesetak radnika, ali da će se taj broj povećavati kako bude rasla i proizvodnja.

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu donio je u aprilu 2012. godine odluku o pokretanju stečaja u Fabrici specijalnih transmisija, a Skupština povjerilaca je u julu 2014. odlučila da stečajni upravnik Radomir Jokić objavi oglas za reorganizaciju preduzeća i izbor partnera u tom procesu.

Vlada RS je u oktobru prošle godine dala saglasnost Fabrici specijalnih transmisija za obavljanje proizvodnje i remonta naoružanja i vojne opreme jer je došlo do promjene vlasničke strukture, odnosno prelaska iz akcionarskog u društvo sa ograničenom odgovornošću.

Mašine

Momčilo Ćipović je ranije istakao da su mašine iz nekadašnjeg giganta za proizvodnju dijelova za vojna vozila iz Istočnog Sarajeva nabavljene 1984. godine.

- Zadržali smo te mašine i samo čekamo adekvatnu halu da uspostavimo proizvodnu liniju - rekao je Ćipović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana