Privrednici traže manje neradnih dana

Srna

Banjaluka - Izmjene zakona o porezu na dobit i o doprinosima, rasterećenje rada i ograničenje javne potrošnje neki su od prijedloga Privredne komore Republike Srpske za program ekonomskih reformi u periodu 2019-2020. godine.

Privrednici u izmjenama Zakona o porezu na dobit predlažu oslobađanje oporezivanja reinvestirane dobiti, brisanje odredbe kojom je uvedeno oporezivanje kamata, kao i definisanje diferencirane stope poreza, s ciljem kreiranja uslova za povećanje plata zaposlenima u RS i suzbijanja oblika sive ekonomije.

To bi značilo da poreski obveznici koji isplaćuju prosječnu platu do 600 KM mjesečno plaćaju porez na dobit po stopi od 20 odsto, za platu od 600 KM do visine prosječne plate u Srpskoj porez po stopi od 15 odsto, a za platu u iznosu većem od prosječne plate u Srpskoj plaćaju porez po stopi od 10 odsto.

Kada je riječ o izmjeni Zakona o doprinosima, predloženo je umanjenje osnovice za obračun poreza i doprinosa kod porodiljskog bolovanja na 50 odsto, a u rasterećenju rada predloženo je vraćanje opterećenja po osnovu poreza i doprinosa na nivo iz 2008. godine, odnosno na nivo do 50 odsto opterećenja na platu.

- Zakon o radu je neophodno rasteretiti davanja koje ne poznaje regulativa tržišnih ekonomija. Tu se, između ostalog, misli na pauzu koja ne bi trebalo da ulazi u radno vrijeme, obavezni regres za korišćenje godišnjeg odmora trebalo bi da bude oslobođen plaćanja doprinosa. Potrebno je izmijeniti Zakon o praznicima radi smanjenja broja neradnih dana - navedeno je u prijedlozima mjera Privredne komore koji su upućeni Vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana