Привредници траже мање нерадних дана

Срна

Бањалука - Измјене закона о порезу на добит и о доприносима, растерећење рада и ограничење јавне потрошње неки су од приједлога Привредне коморе Републике Српске за програм економских реформи у периоду 2019-2020. године.

Привредници у измјенама Закона о порезу на добит предлажу ослобађање опорезивања реинвестиране добити, брисање одредбе којом је уведено опорезивање камата, као и дефинисање диференциране стопе пореза, с циљем креирања услова за повећање плата запосленима у РС и сузбијања облика сиве економије.

То би значило да порески обвезници који исплаћују просјечну плату до 600 КМ мјесечно плаћају порез на добит по стопи од 20 одсто, за плату од 600 КМ до висине просјечне плате у Српској порез по стопи од 15 одсто, а за плату у износу већем од просјечне плате у Српској плаћају порез по стопи од 10 одсто.

Када је ријеч о измјени Закона о доприносима, предложено је умањење основице за обрачун пореза и доприноса код породиљског боловања на 50 одсто, а у растерећењу рада предложено је враћање оптерећења по основу пореза и доприноса на ниво из 2008. године, односно на ниво до 50 одсто оптерећења на плату.

- Закон о раду је неопходно растеретити давања које не познаје регулатива тржишних економија. Ту се, између осталог, мисли на паузу која не би требало да улази у радно вријеме, обавезни регрес за коришћење годишњег одмора требало би да буде ослобођен плаћања доприноса. Потребно је измијенити Закон о празницима ради смањења броја нерадних дана - наведено је у приједлозима мјера Привредне коморе који су упућени Влади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана