Привреда порасла 2,6 одсто

Маријана Миљић
Привреда порасла 2,6 одсто

Бањалука - Бруто домаћи производ (БДП) РС порастао је у трећем кварталу 2017. године 2,6 одсто у односу на исти период претходне године, а том резултату највише је допринијела прерађивачка индустрија.

БДП је у првом кварталу 2017. године забиљежио раст од 2,4 одсто, у другом 2,3 одсто, а у трећем је убрзао на 2,6 одсто.

Посматрано по подручјима, БДП је највећу стопу раста остварио у области прерађивачке индустрије - 8,6 одсто. Слиједе трговина на велико и мало, оправка моторних возила, саобраћај и складиштење, те хотелијерство и угоститељство са растом од 7,7 одсто. У финансијској дјелатности и осигурању БДП је у трећем кварталу забиљежио раст од 4,9 одсто, грађевинарству 3,7 одсто, а у области умјетности, забаве и рекреације 2,6 одсто.

Стопа раста БДП-а у јавној управи и одбрани, обавезном социјалном осигурању, образовању и здравственој заштити и социјалном раду износи два процента. Нешто мањи раст од 1,7 одсто забиљежен је у области вађења руде и камена, производњи и снабдијевању струјом, гасом, паром и климатизацијом, а за 1,6 одсто био је у стручним, научним, техничким и административним и помоћним дјелатностима.

Најмањи раст БДП-а евидентиран је у области пословања некретнинама од 0,3 одсто, док у сектору информације и комуникације износио 0,2 процента.

Пад БДП-а имао је једино сектор пољопривреде, шумарства и водопривреде од 5,3 одсто.

Привредници истичу да је стопа раста БДП-а од 2,6 одсто охрабрујућа, али да није довољна за осјетнији развој и подизање животног стандарда.

- Прерађивачка индустрија је највише заслужна за раст БДП-а и то је добро. Временски услови нису били наклоњени пољопривреди, због чега је и забиљежен пад. Такав резултат смо и очекивали - казао је потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић.

Очекује да ће 2017. година бити заокружена стопом раста БДП-а од три процента.

- То неће бити довољно, али је значајно у смислу тренда јер се осјећа одређена производна активност на тржишту. Очекујемо да БДП расте у идућој години јачим интензитетом ако буду спроведене све зацртане мјере из меморандума о заједничким политикама који је Влада РС потписала са Унијом удружења послодаваца и Савезом синдиката РС - навео је Видић.

Оптимизам

Михајло Видић је рекао да је 2017. година значајна и по томе што је РС забиљежила високу стопу покривености увоза извозом.

- На то је највише утицао извоз енергената и производа из дрвопрерађивачке индустрије. Повећали смо и број запослених. Све то представља благи оптимизам за годину у коју улазимо - казао је Видић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана