Privreda će rasti sporijim tempom

Marijana Miljić
Privreda će rasti sporijim tempom

Banjaluka - Svjetska banka snizila je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH za ovu i iduće dvije godine, a kao najveće rizike za ekonomiju izdvojila je fiskalni sektor i političku nestabilnost.

Stručnjaci Svjetske banke snizili su raniju prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu sa 3,2 odsto na tri procenta. Pesimizam za narednu godinu je još veći i umjesto ranije prognoziranih 3,7 procenta sada očekuju rast od 3,2. Za identičan broj procentnih poena snižena je i procjena rasta BDP-a za 2019. godinu - sa četiri na 3,5 odsto.

- Ekonomski rast BiH biće daleko niži od šest odsto, koliko je potrebno da bi do 2037. godine bio dostignut nivo prihoda Evropske unije - istakli su u Svjetskoj banci.

Stručnjaci ove međunarodne finansijske institucije u dijelu izvještaja koji je posvećen BiH naglasili su da je fiskalni sektor najveća prijetnja za ekonomski rast BiH, jer ga karakterišu visoke stope poreza i neefikasni modeli javne potrošnje. Pažnju su skrenuli i na političku nestabilnost, koja se svakodnevno servira građanima.

-  Politička nesigurnost takođe može zakočiti reformsku agendu i to je najveći rizik za srednjoročne izglede ekonomije - navedeno je u izvještaju Svjetske banke.

U izvještaju je upozoreno i na problem nezaposlenosti sa posebnim akcentom na mlade i naglašeno da BiH, uprkos padu broja onih koji traže posao, još ima visok procenat nezaposlenih.

Ekonomista Goran Radivojac ističe da na ekonomiju BiH pored unutrašnjih faktora utiče i njeno najbliže okruženje, odnosno Evropska unija.

- Nelogično je očekivati da BiH u nekom privrednom razvoju napreduje, dok evrozona kao njeno najznačajnije tržište stagnira. Zbog toga se treba fokusirati i na eksterne faktore iako poreski sistem igra bitnu ulogu, ali nije presudan za rast ekonomije. Izvoz koji bi podstakao privredni rast zavisi od tražnje u evrozoni. To prevashodno utiče na ekonomski rast i razvoj zemlje - kazao je Radivojac. Nove procjene Svjetske banke ocijenio je realnim navodeći da se može očekivati da BiH u ovoj i iduće dvije godine ostvari te stope rasta BDP-a.

Inflacija

Stručnjaci Svjetske banke naveli su da će doći do inflacije potrošačkih cijena od 0,9 odsto u ovoj nakon zabilježene deflacije od 0,8 odsto u 2016. godini. Takođe, navode da će inflacija u idućoj godini ubrzati na 1,4 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana