Премија осигурања премашила 111 милиона марака

Милијана Латиновић
Премија осигурања премашила 111 милиона марака

Бањалука - Обрачуната премија на тржишту осигурања у РС у првом полугодишту ове године износила је 111,67 милиона марака и за скоро седам милиона је већа у односу на исти период лани.

У извјештају Агенције за осигурање РС за првих шест мјесеци ове године наведено је да су друштва за осигурање из Српске остварила премију у износу од 85,61 милион марака, од чега се скоро 70 одсто односи на неживотна осигурања.

Филијале осигуравајућих друштава из ФБиХ на тржишту РС су оствариле премију од 26,05 милиона КМ, од чега се 15,7 одсто односи на неживотна осигурања.

- Укупно обрачуната премија на тржишту осигурања у РС у првих шест мјесеци ове године у односу на исти период лани већа је за шест и по одсто. Премија неживотног осигурања порасла је за 6,7 одсто, а животног осигурања за 5,8 одсто - наведено је у извјештају агенције.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић истиче да су и даље доминантна обавезна и неживотна осигурања, док су животна и даље заступљена у проценту испод 30 одсто.

- То је управо један од индикатора развијености тржишта осигурања, а према учешћу животних осигурања у структури премије, домаће тржиште спада у изузетно неразвијена. Главни индикатори за то су чињеница да је свијест и потреба о осигурању код нашег народа на веома ниском нивоу. Економска ситуација је лоша и грађани не могу још да размишљају о осигурању као потреби, већ као луксузу - рекао је Дурмић.

Он је истакао да Удружење осигуравајућих друштава константно ради на промоцији осигурања да би се подигла свијест грађана о томе да је осигурање улагање, а не трошак.

- Грађани осигурање и даље виде само као трошак. Оно што је веома лоше је то да и менаџери многих јавних предузећа размишљају на исти начин, па не осигуравају чак ни имовину тих предузећа. То је прије рата било непојмљиво, а данас је остављено као могућност избора менаџера да осигурају или не осигурају имовину, што је донекле погрешно јер мислим да јавна имовина мора бити осигурана и да то буде стандард - рекао је Дурмић.

Добровољни пензијски фонд

У извјештају Агенције за осигурање РС за првих шест мјесеци ове године наведено је и стање у добровољном пензијском фонду који је лани почео да ради. Прва уплата у овај фонд била је 30. новембра прошле године, а закључно са 30. јуном ове године број активних чланова фонда је био 403, док је укупна имовина износила 62.935 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана