Prebijena 34 miliona KM duga

Milijana Latinović
Prebijena 34 miliona KM duga

Banjaluka - Privrednici i javni sektor u Republici Srpskoj prebili su u drugoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji 34,03 miliona maraka obaveza i potraživanja.

Prema preliminarnim podacima, objavljenim juče na Banjalučkoj berzi, obaveze i potraživanja kompenzovalo je 677 učesnika.

U poređenju sa prvom ovogodišnjom multilateralnom kompenzacijom, prebijeno je oko tri miliona maraka više nego u februaru, a dug je kompenzovao jedan učesnik manje. 

- Učesnici imaju šansu da do sutra do 15 časova isprave preliminarne izvještaje o kompenzaciji koja je sprovedena 23. aprila. Nakon ispravke, učesnici će dobiti konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji - navedeno je na internet stranici Banjalučke berze.

U drugoj rundi prebijanja duga učestvovao je i Dom zdravlja Prnjavor, a direktorica te zdravstvene ustanove Svetlana Malić kaže za “Glas Srpske” da iako nemaju velika potraživanja, u situaciji kada ne mogu dobiti novac, dobro dođe kompenzacija.

- Nije to neka velika suma novca, oko 2.500 maraka nam je dugovala jedna ustanova sa kojom inače radimo. Iskoristili smo ovu multilateralnu kompenzaciju da prebijemo taj dug - istakla je Malićeva.

Šansu za prebijanje duga iskoristila je i opština Nevesinje, koja redovno učestvuje na svim multilateralnim kompenzacijama.

- Kompenzovali smo nešto više od 7.000 maraka duga i to prema Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS i još dva preduzeća. Sve obaveze koje smo imali prema njima riješili smo na ovaj način i to nam veoma mnogo znači. Koristimo svaku mogućnost koja se pruži da smanjimo obaveze i dugove - istakla je samostalni stručni saradnik za budžet i finansije u Nevesinju Bojana Đurasović.

Direktor Komunalnog preduzeća “Bobas” Kotor Varoš Slobodan Jurić kaže za “Glas Srpske” da su na ovoj kompenzaciji uspjeli da izmire dugove za električnu energiju.

- Mjesečni račun za struju nam je oko 8.000 maraka, jer dvije pumpe pumpaju vodu skoro 12 časova dnevno. Na ovaj način uspjeli smo kompenzovati oko 6.000 KM i u svakom slučaju dobro nam dođe, jer lakše je da doplatimo još 2.000 maraka nego puni iznos - rekao je Jurić.

On je dodao da dugovi građana prema tom preduzeću iznose oko 350.000 maraka, dok preduzeća “Bobasu” duguju više od 100.000 maraka.

U prethodnih 12 multilateralnih kompenzacija u Republici Srpskoj kompenzovano je oko 670 miliona maraka. U ovoj godini planirane su još četiri i to u junu, avgustu, oktobru i decembru.

Privredna komora RS

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS. Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene kako bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unaprijeđen kompletan sistem.

- Multilateralna kompenzacija djelimično je smanjila nelikvidnost, kao gorući problem privrede - rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana