Povlastice pumpaju izvoz i proizvodnju

nezavisne.com
Povlastice pumpaju izvoz i proizvodnju

Sarajevo - Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe, koja je na snazi od kraja decembra prošle godine, veliki je podstrek i pomoć privrednicima koji se bave proizvodnjom u oblasti tekstila, kože, elektroindustrije, hemijske industrije i hrane.

Ipak, predstavnici ovih grana privrede, ali i entitetskih udruženja poslodavaca kažu da je ova odluka dobra za određene privredne grane, ali da to nije rješenje. Ističu da ovu oblast treba sistemski riješiti, te donijeti stalnu odluku, a ne da ona bude privremenog karaktera.

Dodaju da je teško poslovati s partnerima iz inostranstva kada niste sigurni kada će odluka biti donesena, te kao primjer navode posljednju odluku o smanjenju i suspenziji carinskih stopa na određene sirovine i repromaterijale, koja je donesena na kraju godine i to na telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH.

S analizom primjene ove odluke upoznato je i Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici održanoj u srijedu.

Konstatovano je da je došlo do povećanog izvoza u većini slučajeva, kao i povećanja proizvodnje kod svih korisnika povlastice. Analiza, kojom su obuhvaćene 23 firme korisnice, pokazuje da su, zahvaljujući odluci, sačuvana postojeća radna mjesta i zaposleno novih 1.166 radnika. Ulaganja u proširenja postojeće proizvodnje iznose 53 miliona i 520.815 KM. Smanjenje troškova poslovanja utiče na stvaranje konkurentnijih proizvoda za domaće i strano tržište. Vijeće ministara svake godine dopunjava i mijenja ovu odluku u skladu sa zahtjevima privrednih subjekata, tako da se i u narednom periodu očekuje trend rasta izvoza, zapošljavanja i ulaganja.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH “Nezavisnim” su kazali da su benefite ove povlastice najviše koristile firme koje se bave tekstilnom industrijom i preradom kože, zatim metalskom i elektro industrijom, hemijskom i prehrambenom industrijom.

“U svemu ovome prednjače tekstilna i industrija prerade kože, ali ne zaostaju ni drugi. Dosta je dobrih primjera poput firmi 'Sanino' iz Dervente, 'Sporteka' iz Kotor Varoša, 'Preventa' i 'Bonite'“, ističu iz Vanjskotrgovinske komore BiH, te dodaju da postoje i oni koji su nezadovoljni, ali zbog toga što ne čitaju na šta se odnosi odluka.

“Odluka se odnosi na uvoz repromaterijala i sirovina, ne odnosi se na zemlje koje su uključene u sporazum CEFTA, SPP-a. Nego na treće zemlje poput Egipta i Kine”, kažu u Komori.

Dragoljub Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca RS, kazao je da nije zadovoljan odlukama koje donosi Vijeće ministara o smanjenju carinske stope kod uvoza određene robe i privremenoj suspenziji, jer su privremene, a ne stalne.

“Posebno smo nezadovoljni kada je u pitanju segment voćarstva. Postoje neke nelogičnosti u određivanju carinskih stopa, pa je na primjer kod uvoza đona veća carinska stopa, nego kad uvozite cipelu”, rekao je Škrebić.

Radovan Pazurević, direktor Fabrike obuće “Sanino” iz Dervente, kazao je da Odluka o suspenziji i smanjenju carinske stope pomaže privrednicima, posebno u ovom sektoru. Ipak, zagovornik je sistemskog rješenja.

“Kada je u pitanju zapošljavanje radnika, mi u sektoru proizvodnje obuće imamo dosta problema. Manjak je radnika, posebno posljednjih mjeseci, jer ih dosta odlazi iz BiH. Međutim, raduje činjenica da je Vlada RS donijela odluku da se umjesto 200 KM, ne oporezuje 500 KM plate, te ćemo biti u prilici da povećamo plate radnicima”, kazao je Pazurević, te dodao da u sektoru proizvodnje obuće to kane u cijeloj BiH kako bi zadržali već postojeću radnu snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana