Повластице пумпају извоз и производњу

nezavisne.com
Повластице пумпају извоз и производњу

Сарајево - Одлука о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређене робе, која је на снази од краја децембра прошле године, велики је подстрек и помоћ привредницима који се баве производњом у области текстила, коже, електроиндустрије, хемијске индустрије и хране.

Ипак, представници ових грана привреде, али и ентитетских удружења послодаваца кажу да је ова одлука добра за одређене привредне гране, али да то није рјешење. Истичу да ову област треба системски ријешити, те донијети сталну одлуку, а не да она буде привременог карактера.

Додају да је тешко пословати с партнерима из иностранства када нисте сигурни када ће одлука бити донесена, те као примјер наводе посљедњу одлуку о смањењу и суспензији царинских стопа на одређене сировине и репроматеријале, која је донесена на крају године и то на телефонској сједници Вијећа министара БиХ.

С анализом примјене ове одлуке упознато је и Вијеће министара БиХ на посљедњој сједници одржаној у сриједу.

Констатовано је да је дошло до повећаног извоза у већини случајева, као и повећања производње код свих корисника повластице. Анализа, којом су обухваћене 23 фирме кориснице, показује да су, захваљујући одлуци, сачувана постојећа радна мјеста и запослено нових 1.166 радника. Улагања у проширења постојеће производње износе 53 милиона и 520.815 КМ. Смањење трошкова пословања утиче на стварање конкурентнијих производа за домаће и страно тржиште. Вијеће министара сваке године допуњава и мијења ову одлуку у складу са захтјевима привредних субјеката, тако да се и у наредном периоду очекује тренд раста извоза, запошљавања и улагања.

Из Вањскотрговинске коморе БиХ “Независним” су казали да су бенефите ове повластице највише користиле фирме које се баве текстилном индустријом и прерадом коже, затим металском и електро индустријом, хемијском и прехрамбеном индустријом.

“У свему овоме предњаче текстилна и индустрија прераде коже, али не заостају ни други. Доста је добрих примјера попут фирми 'Санино' из Дервенте, 'Спортека' из Котор Вароша, 'Превента' и 'Боните'“, истичу из Вањскотрговинске коморе БиХ, те додају да постоје и они који су незадовољни, али због тога што не читају на шта се односи одлука.

“Одлука се односи на увоз репроматеријала и сировина, не односи се на земље које су укључене у споразум ЦЕФТА, СПП-а. Него на треће земље попут Египта и Кине”, кажу у Комори.

Драгољуб Шкребић, предсједник Уније послодаваца РС, казао је да није задовољан одлукама које доноси Вијеће министара о смањењу царинске стопе код увоза одређене робе и привременој суспензији, јер су привремене, а не сталне.

“Посебно смо незадовољни када је у питању сегмент воћарства. Постоје неке нелогичности у одређивању царинских стопа, па је на примјер код увоза ђона већа царинска стопа, него кад увозите ципелу”, рекао је Шкребић.

Радован Пазуревић, директор Фабрике обуће “Санино” из Дервенте, казао је да Одлука о суспензији и смањењу царинске стопе помаже привредницима, посебно у овом сектору. Ипак, заговорник је системског рјешења.

“Када је у питању запошљавање радника, ми у сектору производње обуће имамо доста проблема. Мањак је радника, посебно посљедњих мјесеци, јер их доста одлази из БиХ. Међутим, радује чињеница да је Влада РС донијела одлуку да се умјесто 200 КМ, не опорезује 500 КМ плате, те ћемо бити у прилици да повећамо плате радницима”, казао је Пазуревић, те додао да у сектору производње обуће то кане у цијелој БиХ како би задржали већ постојећу радну снагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана