Посао у Њемачкој очекује 30 предузећа

Маријана Миљић
Посао у Њемачкој очекује 30 предузећа

Бањалука - На јавни позив за додјелу деташмана за рад у Њемачкој пријавило се 30 предузећа из Српске, а комисија ће сутра расподијелити контингент од 666 дозвола онима који испуњавају све услове.

Секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори РС Миле Петровић је рекао да је Комисија за додјелу деташмана отворила пристигле пријаве.

- Ријеч је о 22 фирме које су и до сада добијале деташмане те осам фирми које су се на овај јавни позив пријавиле први пут. Пријаве се детаљно прегледају, а сутра на сједници знаћемо ко је све испунио услове из јавног позива. Одмах ћемо и расподијелити контингент од 666 деташмана на предузећа која буду испунила све услове. Након тога, фирме ће имати рок од седам дана да изнесу примједбе на расподјелу деташмана - казао је Петровић и додао да су се на јавни позив могла пријавити предузећа из области грађевинарства, изолације и монтажерства.

Као горући проблем за рад домаћих предузећа на тржишту Њемачке Петровић је навео то што фирме дуго чекају на заказивање термина за визе радника.

- Због тога поједина предузећа не могу пратити договорену динамику послова. Неке фирме чак и отказују послове или морају ангажовати предузећа у Њемачкој, што је јако скупо. Тај проблем треба што прије да буде ријешен. Ми смо обавијестили и надлежне институције на нивоу БиХ да се ангажују о питању овог проблема, али за сада нема помака - казао је Петровић и додао да предузећа из Српске годишње у Њемачкој остваре приход од 35 милиона евра, а на нивоу БиХ више од 100 милиона евра.

Петровић је навео да се око 85 одсто прихода који домаћа предузећа остваре у Њемачкој слије у Српску по разним основама.

Једно од пријављених предузећа које већ годинама добија послове у Њемачкој је и бијељинска фирма “Монтинг монтажа”.

- Већ дужи низ година пријављујемо се за додјелу деташмана за рад у Њемачкој. Да немамо интереса, не бисмо конкурисали. Међутим, проблем нам посљедњих година задаје то што Њемачка директно доводи раднике са наших простора и запошљава у њиховим предузећима. Ту су и административне баријере које нам отежавају рад. Поред свега тога, горући проблем је дуго чекање на термине за визе, због чега се наша предузећа одјављују са домаћег тржишта и пријављују у Њемачкој - казао је директор “Монтинг монтаже” Спасоје Албијанић.

Контингент

Миле Петровић рекао је да је предузећима из БиХ намијењен контингент од 2.000 деташмана.

- Од тога једна трећина припада Српској - рекао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана