Пољаци стижу по партнере из Српске

Маријана Миљић
Пољаци стижу по партнере из Српске

Бањалука - Српску ће у понедјељак посјетити представници 15 компанија из Пољске са којима ће том приликом око 25 домаћих предузећа покушати да уговори сарадњу.

Привредна комора РС и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у оквиру Европске мреже предузетништва организују долазак пољских привредника. Том приликом биће одржан и форум у Административном центру Владе РС на којем ће домаћа предузећа имати шансу да се упознају са колегама из Пољске и уговоре сарадњу.

У Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа казали су да се пријавило око 25 домаћих фирми за састанке са 15 компанија из Пољске које траже потенцијалне добављаче из области текстила, прехране и козметике.

У Влади РС истичу да пољски привредници долазе из покрајине Доња Шлезија, са којом Српска има потписан споразум о сарадњи.

- Тај споразум потписан је у фебруару ове године и тада је планирана посјета привредника из Пољске и одржавање форума у Бањалуци. Ово је први форум на којем ће домаћа предузећа имати прилику да се упознају и остваре пословне контакте са компанијама из Доње Шлезије. Такође, биће одржан и састанак са представницима Владе РС на којем ће бити ријечи о европским фондовима, сарадњи у области културе, туризма и привреде и новим активностима у складу са потписаним споразумом - рекао је помоћник министра за економске односе и регионалну сарадњу Немања Ковачевић.

Нагласио је да Српска има предузећа која могу одговорити захтјевима компанија из Пољске.

- За форум су одабране управо оне компаније које могу да сарађују са предузећима из Пољске. Вјерујемо да ће до те сарадње свакако и доћи - казао је  Ковачевић.

Нагласио је да Министарство за економске односе и регионалну сарадњу свакодневно ради на успостављању контаката између домаћих и страних предузећа, како путем промотивних кампања, тако и путем представништава Српске у иностранству.

- То постижемо и путем склапања споразума са регијама у Европи и свијету и увијек тражимо да једна од ставки у тим документима буде организовање привредних форума како бисмо освојили нова тржишта и нашли нове партнере за наше компаније. То је континуиран процес - навео је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана