Podsticaji kamen spoticanja

Anita Janković Rečević
Podsticaji kamen spoticanja

Banjaluka - Predstavnici gotovo svih udruženja poljoprivrednih proizvođača u Srpskoj na prvim konsultacijama u vezi sa dodjelom podsticaja za ovu godinu iskazali su nezadovoljstvo dosadašnjom raspodjelom novca i zatražili više miliona za svoj rad.

Na dogovor u vezi sa izradom pravilnika o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela za 2018. godinu u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS do sada su išli voćari, povrtari, vinogradari, svinjari, živinari, govedari i mljekari, a većina poljoprivrednika je negodovala zbog visine podsticaja koja odlazi na račune mljekara. Istakli su da od zajedničkih 60 miliona KM oko 60 odsto ide mljekarima, što je, kako kažu, nepravedno.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da su voćari nezadovoljni jer su lani mljekarima premije po litru mlijeka povećane za fening, iako je, tvrdi, i ranija premija bila korektna.

- Novac se jedino njima redovno isplaćuje, dok smo mi ostali zapostavljeni. U ministarstvu planiraju da ukinu premije po vrstama proizvodnje, a da podsticaje daju po obradivim hektarima, sa čime se ne slažemo - rekao je Dojčinović i istakao da voćari traže između 12 i 15 miliona KM godišnje, te da oni sami između sebe raspoređuju taj novac.

Nezadovoljni su i povrtari koji navode da su lani na ime podsticaja dobili manje od 400.000 KM, što je, kako su izračunali, tek 0,6 odsto agrarnog budžeta.

- U ovoj godini tražimo deset miliona maraka, kao i da se u pravilnik vrate podsticajne mjere za kupovinu mehanizacije i izgradnju skladišta - rekao je predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo. Glas su digli i svinjari, a najveću zamjerku Ministarstvu su uputili zbog toga što budžet za agrar nije povećan.

- Tražimo pravednu raspodjelu novca, jer se pojedine grane proizvodnje favorizuju, kao i izjednačavanje podsticaja sa FBiH - rekao je predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić i dodao da i oni žele sami raspoređivati novac koji im pripadne.

I živinari zahtijevaju ravnomjerniju raspodjelu sredstava, jer kako kažu, godišnje dobiju svega oko 1,2 miliona KM.

- Zahtijevamo da se odredi fiksni iznos po jedinki stimulacije i redovniju isplatu - rekao je direktor poslovnog udruženja "Zajednice živinara" RS Nebojša Rakić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da napad poljoprivrednika iz drugih grana na mljekarski sektor nema smisla, jer njih ima 5.500, a drugih ni približno.

- Ako nas ima najviše, logično i da dobijemo najviše novca. Neki proizvođači mogu stati u jedan autobus, a traže pola budžeta - rekao je Usorac i dodao da su predložili da se povećaju premije za steone junice sa sadašnjih 200 na 750 KM, koliko iznose u FBiH.

U Ministarstvu poljoprivrede rekli su da će se oglasiti nakon što se konsultacije završe, istakavši da je za danas zakazan posljednji pojedinačni sastanak sa predstavnicima pčelara i organskih proizvođača.

Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da se podsticaji za poljoprivredu u Srpskoj redovno isplaćuju, te da će u narednom periodu doći do povećanja sredstava za agrar. On je za N1 rekao da će poljoprivrednici ove godine dobiti dodatnih desetak miliona maraka podsticaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana