Podsticaji iz programa “Startap Srpska” šansa za trećinu nezaposlenih

Milijana Latinović
Podsticaji iz programa “Startap Srpska” šansa za trećinu nezaposlenih

Banjaluka - Od ukupno 97.193 nezaposlenih u Republici Srpskoj, koliko ih je na kraju prošlog mjeseca bilo na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, skoro svaki treći ima šansu da u idućoj godini zahvaljujući programu “Startap Srpska” pokrene posao.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, na listi nezaposlenih na kraju novembra bilo je ukupno 36.400 lica starosti do 35 godina, što je jedan od osnovnih uslova da bi postali korisnici Programa podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih vrijednog dva miliona maraka.

Program se finansira donatorskim sredstvima Vlade Srbije u iznosu od 978.000 KM i sredstvima zavoda u iznosu od 1,02 miliona KM.

Predsjednica Omladinskog savjeta RS Danijela Topić kaže za “Glas Srpske” da je “Startap Srpska” sjajna prilika za sve mlade nezaposlene ljude.

- Posebno je značajno što je ovim programom obezbijeđena mentorska podrška tri godine od pokretanja biznisa kako bi se vidjelo koliko je ta ideja profitabilna i korisna i za zapošljavanje drugih lica - kazala je Topićeva.

Podršku ovom programu pružila je i Unija udruženja poslodavaca RS.

- Do sada su sredstva za samozapošljavanje bila mala i mladi nisu imali baš velike mogućnosti. Suma od 20.000 do 50.000 KM, koliko se dodjeljuje u zavisnosti od djelatnosti, pruža dobru mogućnost za sve koji imaju znanje, volju i ideju kako da pokrenu posao - rekao je za “Glas Srpske” predsjednik ove unije Dragutin Škrebić i dodao da je ovo odlična prilika da se sačuva radna snaga u Srpskoj.

U Zavodu za zapošljavanje RS navode da je programom obuhvaćeno zapošljavanje nezaposlenih prijavljenih na evidenciju koji su na dan raspisivanja javnog poziva, 5. decembra, imali do 35 godina, a zainteresovani mogu podnijeti zahtjev na propisanom obrascu do 4. januara iduće godine.

- Podsticajna sredstva za razvoj preduzetništva dodjeljuju se nezaposlenom licu radi osnivanja radnje ili drugog oblika preduzetništva ili privrednog društva pod uslovom da u njemu zasniva radni odnos - saopšteno je iz zavoda.

Pojašnjavaju da su lica koja namjeravaju da apliciraju za subvenciju obavezna da prođu obuku iz preduzetništva koju će organizovati zavod, dok su oni koji su prošli obuku iz preduzetništva u drugoj organizaciji dužni da dostave  potvrdu ili sertifikat o završenoj obuci. Naveli su da će pratiti i kontrolisati ovaj program najmanje tri godine.  

Djelatnosti

U Zavodu za zapošljavanje RS navode da subvencije za samozapošljavanje dodjeljuju za pokretanje proizvodnih djelatnosti, građevinarstvo i informacione tehnologije.

Na listi su i djelatnosti pružanja smještaja u turizmu, te ostale uslužne djelatnosti za oblasti popravke računara i predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana