Подстицаје за бизнис добило 114 младих

Милијана Латиновић
Подстицаје за бизнис добило 114 младих

Бањалука - Шансу за покретање властитог бизниса кроз програм “Стартап Српска” добило је 114 младих из РС, који ће своје пословне способности покушати да докажу већином у прерађивачкој индустрији, грађевинарству и услужним дјелатностима.

Од укупно 36.000 незапослених старости до 35 година који су се у тренутку расписивања конкурса за овај програм налазили на евиденцији Завода за запошљавање РС, њих 331 поднијели су захтјев за коришћење средстава по програму подстицаја развоја предузетништва “Стартап Српска”.

Највеће интересовање, навели су у Заводу, млади су показали за прерађивачку индустрију, грађевинарство и услужне дјелатности, док се мањи број пријава односио на покретање бизниса у области информационо-комуникацијских технологија, пољопривреде и туризма.

- За реализацију овог програма планирано је 3,6 милиона марака, од чега је 977.915 КМ обезбијеђено донаторским средствима Владе Србије, а преостали износ односи се на средства Завода - навели су у Заводу за запошљавање РС.

Директор Завода за запошљавање Мирослав Вујичић истиче за “Глас Српске” да је Завод захваљујући суфициту из прошле године успио да обезбиједи дупло више новца за овај пројекат него што је на почетку планирано.

- Веома сам задовољан одзивом младих људи који су у овом програму препознали шансу за запослење. У зависности од пројекта, корисници су могли добити од 20.000 до 50.000 КМ, а максималан износ је углавном додјељиван за производне дјелатности - појаснио је Вујичић и додао да су корисници већ потписали уговоре и реализација пројеката је почела.

Он је додао да праћење реализације одобрених бизнис планова траје три године. 

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић истиче за “Глас Српске” да охрабрује чињеница да се млади људи окрећу привреди.

- Први пут незапослени имају шансу да добију значајан новац како би покренули посао. Дефинитивно овај пројекат доказује да новца има за оне који имају добру идеју, само треба имати вољу и засукати рукаве - рекао је Шкребић.

Идеје

Мирослав Вујичић је истакао да је на конкурс за програм “Стартап Српска” стигло много занимљивих идеја.

- Млади људи су показали велику креативност, посебно у идејама о производњи специфичних врста хране - рекао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана