Почела прва рунда пребијања дуга

Милијана Латиновић
Почела прва рунда пребијања дуга

Бањалука - Привредници и јавни сектор у Републици Српској имају шансу да додатно смање дуговања кроз нову рунду мултилатералне компензације и цесије, која је јуче почела на Бањалучкој берзи и завршава у петак.

Кроз 11 мултилатералних компензација које су до сада организоване у Републици Српској компензовано је око 640 милиона марака. Шансу да тај износ буде значајније увећан привредници имају и у овој години, јер је Влада Српске још у децембру 2018. године донијела одлуку о спровођењу шест компензација у овој години, а које би према плану требало да буду одржане у фебруару, априлу, јуну, августу, октобру и децембру.

У Привредној комори РС, на чију иницијативу је и покренуто пребијање дугова, истичу да је мултилатерална компензација дала очекиван резултат.

- Дијелом је смањена неликвидност, као горући проблем привреде. Међутим има простора за постизање још бољих резултата, уколико у процес буду укључени сви актери - рекао је за “Глас Српске” портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Кроз досадашње компензације бањалучка “Витаминка” успјела је да измири око девет одсто укупног дуга према добављачима.

- Веома је значајан овај систем и до сада смо учествовали у свакој компензацији. У четири компензације лани пребили смо 381.500 КМ дуга. Пријавили смо се и на прву овогодишњу компензацију и очекујемо да ће такође бити веома успјешна - рекла је финансијски директор “Витаминке” Николина Мићић.

Шансу да смање дуговања кроз овај систем до сада су искористиле и многе локалне заједнице, па је тако општина Источно Ново Сарајево до сада компензовала око 400.000 марака дуга.

- У недостатку средстава на рачунима, а имајући у виду повезаност у пословању са више правних лица, мултилатералне компензације су одлична прилика да одређена дуговања буду измирена - рекао је за “Глас Српске” начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић и додао да се ова локална заједница пријавила и на прву овогодишњу компензацију.

Захваљујући мултилатералним компензацијама општина Котор Варош до сада је измирила 277.103 КМ, а тај износ углавном се односио на авансна плаћања за порезе и доприносе.

- Тај систем се показао до сада веома оправданим и за све оне који имају одређена дуговања компензације су добродошле - рекао је начелник те општине Зденко Сакан.

Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе, чиме су умањени и ефекти пребијања дугова. Пореска управа РС задужена је за контролу пријављивања обавеза и има на располагању казнене мјере.

Закон

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе РС. Само двије године касније закон је претрпио измјене, да би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапријеђен комплетан систем.

Термини компензација у 2019. години

прва - 18. фебруар

друга - 22. април

трећа - 17. јун

четврта - 19. август

пета - 21. октобар

шеста - 16. децембар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана