Петар Ђокић: Губиташи треба да положе рачуне

Capital.ba
Петар Ђокић: Губиташи треба да положе рачуне

Бањалука - Питање одговорности за стање у "Електропривреди РС" (ЕРС) треба да буде проширено, тако да и управе зависних предузећа која су имала велике минусе положе рачуне и објасне због чега су настали губици, рекао је министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.

Наглашава да је управа ЕРС-а поднијела оставку као израз солидарне одговорности након појављивања такве иницијативе.

- Ипак, треба имати у виду да је матично предузеће у прошлој години имало добит, а управа је поднијела оставку, а да, с друге стране, имамо неколико производних предузећа која имају губитке, а код којих се још ништа није дешавало - рекао је Ђокић. Додаје да неће тражити разрјешење директора зависних предузећа, али да хоће анализу остварених резултата.

- Кроз поступак разматрања финансијских и ревизорских извјештаја биће доношене адекватне мјере и закључци о томе какво је стање и да ли је неко субјективно утицао на пословање - рекао је Ђокић.

Истиче да на дио губитака појединих зависних предузећа није утицао било какав нерад или негативно дјеловање управа тих предузећа, него објективни разлози. Међутим, признаје да има и одређених субјективних разлога које, како је рекао, треба анализирати.

На питање због чега је смијењена управа, али не и Надзорни одбор "Електропривреде", Ђокић је рекао да се може поставити такво питање и да је оно чак и логично, али да није његова надлежност да доноси одлуке о смјени. Потврдио је да је неким члановима Надзорног одбора истекао мандат.

Комплетна управа ЕРС-а поднијела је прије десетак дана оставке, које је Надзорни одбор тог предузећа прихватио и за в.д. генералног директора именовао Радмилу Чичковић. На сједници Извршног одбора Главног одбора СП-а у суботу одлучено је да Горан Вукоје из Требиња буде предложен за новог техничког директора ЕРС-а. Сједница Надзорног одбора ЕРС-а требало би да буде одржана за десетак дана, до када би требало да буде познато и име извршног директора за инвестиције, кога ће предложити ДНС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана