Pada deficit u trgovini

Željka Domazet
Pada deficit u trgovini

Sarajevo - Izvoz iz BiH porastao je u prošloj u odnosu na 2016. godinu 16,54 odsto na 11,385 milijardi maraka, dok je uvoz istovremeno ojačao 13,44 procenta na 18,447 milijardi, čime je poboljšana spoljnotrgovinska slika.

Obim spoljnotrgovinske razmjene imao je rast u prošloj godini od 14,61 odsto na 29,832 milijarde, dok je deficit iznosio 7,063 milijarde KM. Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je pokrivenost uvoza izvozom povećana 2,73 odsto na 61,71 procenat.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić istakao je na predstavljanju rezultata spoljnotrgovinske razmjene da je domaća privreda ostvarila značajne rezultate koji su, između ostalog, posljedica poboljšanja ekonomskog ambijenta u BiH.

- Nastavićemo sa promocijom privrede na važnim tržištima i vjerujem da će to uz nastavak poboljšanja ekonomskog ambijenta donijeti još bolje rezultate - rekao je Egrlić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da se BiH prvi put približila iznosu razmjene od 30 milijardi maraka.

- Već sljedeće godine ćemo preći tu granicu. Pokrivenost uvoza izvozom prešla je 60 odsto, a prije pet godina je bila oko 48 odsto. Ovo je važno dostignuće za našu ekonomiju - rekao je Šarović i izrazio uvjerenje da je dostižan cilj da u naredne tri godine pokrivenost uvoza izvozom dostigne 70 procenata.

Najveći trgovinski partneri BiH i prošle godine su bili EU i zemlje članice regionalne zone slobodne trgovine CEFTA. Direktor Sektora za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore BiH Momir Tošić je kazao da je porastao izvoz u sve zemlje koje su glavni partneri u razmjeni, dok su najveće stope rasta zabilježene kod Crne Gore i Mađarske. S druge strane uvoz je najviše porastao iz Rusije, SAD, Poljske i Mađarske.

- Povećanju obima spoljnotrgovinske razmjene doprinio je rast izvoza mliječnih proizvoda, voća, proizvoda mlinarske industrije, masti, ulja, pića i uvoza mliječnih proizvoda, voća, masnoća i ulja - rekao je Tošić.

Šarović je kazao da treba nastaviti raditi na uklanjanju trgovinskih barijera i otvaranju novih tržišta i uporedo s tim na razvijanju svijesti potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda.

Razmjena sa EU

Izvoz - 8,018 milijardi (70,4% ukupnog izvoza)

Uvoz - 12.439 milijardi (67,4% ukupnog uvoza)

Hrvatska - najveći obim trgovine

Njemačka - najveće izvozno tržište

Razmjena sa CEFTA

Izvoz - 1,931 milijarda (17% ukupnog izvoza)

Uvoz - 2,855 milijardi (27,79% ukupnog uvoza)

Srbija - najveći obim trgovine

Srbija - najveće izvozno tržište

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana